Evropa

Okončani višenedeljni pregovori: Nemačka vladajuća koalicija postigla dogovor oko budžeta za 2024. gofinu

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

09:56

Okončani višenedeljni pregovori: Nemačka vladajuća koalicija postigla dogovor oko budžeta za 2024. gofinu
AP Photo/Stefanie Loos - Copyright AP Photo/Stefanie Loos

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka koaliciona vlada, koju uz Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca čine Zeleni i Liberali, postigla je dogovor oko budžeta za 2024. godinu, nakon višenedeljnih pregovora, izjavila su danas tri izvora iz vlade Rojtersu.

Još nema dostupnih detalja, navodi britanska agencija. Nemačka koaliciona vlada suočava se sa krizom nakon što je Ustavni sud prošlog meseca presudio protiv njenih budžetskih planova i zabranio korišćenje posebnih fondova za finansiranje niza mera, od industrijskih projekata do projekata socijalne zaštite.

Tokom kancelarskog mandata Angele Merkel 2009. godine, Nemačka je u svoj Ustav unela takozvanu "dužničku kočnicu". Time je ograničen budžetski deficit na 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda, a ta mera može biti suspendovana u hitnim slučajevima, sve dok parlament podržava taj potez.

To se dešavalo od 2020. do 2022. godine, prvo kako bi se izborilo s posledicama pandemije korona virusa, a zatim i s energetskom krizom izazvanom invazijom Rusije na Ukrajinu. Trebala je da opet bude na snazi ove godine, ali je zbog budžetske krize, ministar finansija Kristijan Lindner zatražio ponovo njeno suspendovanje.

Ustavni sud Nemačke je 15. novembra presudio da je vladajuća koalicija kancelara Olafa Šolca deluje u suprotnosti s "dužničkom kočnicom". Sud je tako odlučio u odgovoru na pravnu žalbu konzervativnih opozicionih partija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa