Evropa

Fudbal suspendovan na neodređeno vreme: Kako su zbog napada na sudiju prekinuta sva takmičenja u Turskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2023

-

18:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski savez Turske suspendovao je sve utakmice u domaćim ligama na neodređeno vreme posle napada na sudiju. Odluka je doneta nakon što je predsednik kluba Ankaragudžu Faruk Koča napao sudiju Halila Umuta Melera posle remija protiv Rizespora u ponedeljak uveče, 1:1.

Iako je delovalo da će se utakmica između Ankaragudžu i Rizespora završiti regularno, u 97. minutu nadoknade gostujući igrač postigao je gol za izjednačenje što je razbesnelo predsednika kluba Faruka Koču koji je utrčao u teren i jednim udarcem "nokautirao" sudiju koji je završio na zemlji. 

Nakon toga su utrčali i navijači, pa je nastao haos na stadionu u Turskoj. Sudija koga je napao Koča, dobio je još jedan udarac, ali je uz pomoć policije uspeo da se nekako izvuče sa terena.

"Samo sam hteo da ga pljunem u lice"

Nakon incidenta, predsednik FK Ankaraguču uhapšen je zbog fizičkog napada na sudiju. Osim njega, uhapšene sz još dve osobe.

Sudija je policiji rekao da mu je Faruk Koča pretio da će ga ubiti, međutim Koča se branio rečima da je do incidenta došlo zbg pogrešnih odluka i provokativnog ponašanja sudije i da je samo hteo da ga "pljune u lice".

Profimedia

 

Ovoj događaj prevazišao je sportske okvire i postao glavna tema unutrašnje politike te zemlje. Tako je ministar unutrašnjih poslova Turske saopštio da su Koča i još dvojica uhapšenih zvanično privedeni zbog napada, poručivši da će detaljno pratiti tok istrage. 

Nedugo zatim, pokazalo se da tok istrage prati i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je razgovarao telefonom sa napadnutim sudijom i preneo mu želje da se oporavi što pre. 

Fudbalski savez Turske saopštio je da su suspendovana sva takmičenja nakon ovog događaja, ocenivši ovaj incident kao "nehuman i odvratan napad". 

Profimedia

 

"Neodgovorne izjave o sudijama, od strane predsednika kluba, menadžera, trenera i TV komentatora utrle su put ovom napadu. Odlukom UO TFF utakmice u svim ligama odložene su na neodređeno vreme", piše je u saopštenju Saveza. 

Koča nagrađivan za fer plej

Nakon incidenta oglasio se i predsednik sudijskog komiteta FIFA Pjerluiđi Kolina koji je nazvao incident "užasnim".

"Strašno je znati da postoje hiljade sudija širom sveta koji su verbalno i fizički zlostavljani na nižim nivoima, a da o njima mediji ne izveštavaju", napisao je Kolina na društvenoj mreži "Iks".

Čovek koji je napao sudiju - Faruk Koča uticajni je biznisnem i političar u Turskoj, a zanimljivo je da je prošle godine dobio nagradu za fer plej od Turskog fudbalskog saveza.

Koča je dva puta bio član Turskog parlamenta kao deo Erdoganove partije, jedan je od uticajnijih osoba u Turskoj i vlasnik velikog fudbalskog kluba koji je on, dok je bio na njegovom čelu, opnovo ušao u prvu ligu. 

Milićević: Verujem da će potez vlasti da zasutavi talas nasilja na turskim stadionima

Euronews TV

Aktuelni ratni sukobi i ekonomska kriza stvaraju veliku napetost što se, prema rečima sportskog novinara Miljana MIlićevića, odražava i na sport. On napominje da je fudbal ponovo postao mesto gde ljudi izbacuju lične frustracije, ali takođe veruje da će potez turskih zvaničnika staviti tačku na nasilje na terenima.

"Verujem da je ovo način kojim će se u Turskoj, u ovom trenutku, zaustaviti taj talas nasilja. Nije samo ova utakmica, dosta je bilo incidenta između navijača i igrača u toj zemlji u poslednje vreme", primećuje Milićević.

On podseća da je i Engleska imala daleko veći problem sa navijačima, ali da su njihove vlasti pronašle rešenje za incidente koji su bili stalni na tribinama. 

"Ti navijači su mirni u Engleskoj, zbog strogih zakona koji se poštuju. Ti strogi zakoni postoje u većini zemalja, ali je problem što se ne poštuju. Da, Tačer je negde bila liderka koja nije samo donela zakon, ona je uradila mnoge stvari, ona je za sve te huligane našla posao, obezbedivši im normalan život, pa su oni izgubili malo interesa za fudbal", objašnjava Milićević.

Primećuje i da je situacija slična svuda u Evrope, te da su sudije u svim nižim ligama u podjednako lošem položaju. 

"To se svakodnevno dešava u nižim ligama. Ja sam mislio da se to uglavnom dešava u novim prostorima. Ne, to se dešava svuda. Ja sam prisustvovao u Italiji, kada sam bio na jednoj utakmici šeste, sedme lige, one amaterske lige, kada su navijači pljuvali i udarali sudiju. Znači, identične stvari se dešavaju svakodnevno, verujte, svakodnevno", ističe on.

Govoreći o nastavku prvenstva u turskoj ligi, Milićević ocenjuje da prekid dela sezone neće dugo trajati, jer kako kaže, "turski klubovi su ove godine uložili ogroman novac, najveći u prethodnoj deceniji, zbog čega je nemoguće da se prekine celo prvenstvo", zaključuje Milićević. 

Komentari (0)

Evropa