Evropa

Belgijski političar optužen za špijunažu i saradnju sa Pekingom, odmah ga izbacili i iz stranke

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2023

-

20:00

Belgijski političar optužen za špijunažu i saradnju sa Pekingom, odmah ga izbacili i iz stranke
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belgijska ministarka odbrane Ludivin Dedonder rekla je da su izveštaji o saradnji krajnje desničarskog belgijskog političara Frenka Krejelmana sa kineskim špijunom i mogućoj umešanosti njegovog brata, belgijskog poslanika Stivena Krejelmana, "izuzetno zabrinjavajuće za nacionalnu bezbednost, demokratiju i instituciju" te zemlje.

Predsednica belgijskog parlamenta Elijane Tilje, zatražila je više informacija o mogućoj umešanosti poslanika i predsednika Komiteta za nabavku oružanih snaga Stivena Krejelmana o saradnji njegovog brata Frenka sa kineskim obaveštajnim službama.

"Ako se te činjenice dokažu, parlament će preduzeti sve neophodne mere", rekla je Tilije belgijskoj novinskoj agenciji Belga.

Bivši poslanik flamanske krajnje desničarske stranke Vlaams Belang, Frank Krejelman sarađivao je sa kineskom špijunskom agencijom više od tri godine, kako bi uticao na evropsku politiku u korist Pekinga, pokazale su istrage koje su sproveli Finanšl Tajms, Le Mond i Der Špigel.

Izvršni komitet Vlaams Belanga odlučio je da izbaci Krejelmana iz stranke "odmah", saopštio je juče lider stranke Tom Van Griken.

Ovaj slučaj ponovo je bacio svetlo na problem špijunaže sa kojim se suočava Brisel, u kome se nalazi oko 300 diplomatsko-konzularnih predstavništava, sa oko 26.000 zaposlenih diplomata, piše belgijska novinska agencija.

Kontraobaveštajne službe su, podseća Belga, pre 20 godina otkrile pet crnih kofera sa opremom za nadzor zazidane u sedištu Saveta EU. Dodatno, Belga navodi da tačan broj špijuna koji rade u belgijskoj prestonici nije poznat, ali da je nedavno javni emiter VRT, preneo da ih, prema navodima obaveštajnih izvora, u Briselu ima "nekoliko stotina".

Komentari (0)

Evropa