Evropa

Putin: Rusija ne planira da napadne zemlje NATO-a

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

16:44

Putin: Rusija ne planira da napadne zemlje NATO-a
Putin: Rusija ne planira da napadne zemlje NATO-a - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Moskva nikada u prošlosti nije nameravala da napadne zemlje NATO-a niti to namerava u budućnosti, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Kolegijuma Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države pojačavaju takozvanu "rusku pretnju" kako bi zadržale svoju slabu vlast na evropskom kontinentu.

"Amerikanci su bili veoma zabrinuti zbog bliskih veza između Rusije i Evrope, jer oni treba da budu gospodari situacije. Stalno su plašili Evropljane: Čuvajte se, zla Rusija je pretnja za vas", istakao je Putin, prenosi TASS.

On je poručio da Rusija nema planove da ratuje protiv Evrope.

"Šta bismo mi sa zemljama NATO-a. Ne trebaju nam. Nisu nam bile potrebne u prošlosti, ne trebaju nam sada i neće nam trebati u budućnosti", rekao je on.

On je napomenuo da su SAD, da bi zadržale svoje uporište u Evropi, "pokrenule rat u Ukrajini još 2014. godine".

"Nismo imali izbora nego da se uključimo", zaključio je ruski lider.

Šojgu: Pretnja širenja NATO-a biće uzeta u obzir prilikom borbene obuke

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu takođe je danas izjavio da je jedan od prioriteta ruske vojske za 2024. godinu da se pretnja širenja NATO-a na istok u potpunosti uzme u obzir prilikom izvođenja aktivnosti borbene odluke.

On je ranije istakao da je prioritet Oružanih snaga Rusije za 2024. nastavak specijalne vojne operacije dok se ne ostvare svi njeni ciljevi.

"Ruske snage treba da očuvaju mir i stabilnost u Siriji i Karabahu u promenljivoj situaciji i uzmu u obzir pretnju daljeg širenja NATO-a na istok dok sprovode operativne i borbene obuke", rekao je Šojgu na proširenom sastanku kolegijuma Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane je dodao da se priprema i održavanje komandno-štabne vežbe "Okean 2024", prenosi TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na sastanku da je NATO značajno pojačao svoje aktivnosti, sa glavnim američkim snagama raspoređenim na granici sa Rusijom.

Takođe je primetio da je Zapad još 1991. godine obećao tadašnjem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu da se NATO neće širiti na istok.     

Međutim, po Putinovim rečima, niko više ne pokušava da sakrije blokovsku agresivnu prirodu iza defanzivne retorike.

 

Komentari (0)

Evropa