Evropa

Vukovi na putu da izgube status strogo zaštićene vrste u EU

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

17:33

Vukovi na putu da izgube status strogo zaštićene vrste u EU
Vukovi na putu da izgube status strogo zaštićene vrste u EU - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vukovi bi mogli da izgube status strogo zaštićene vrste u Evropskoj uniji, ako se usvoji predlog Evropske komisije da se njihov nivo zaštite smanji zbog rastućeg broja i opasnosti koju predstavljaju.

Evropska komisija predložila je danas da se promeni međunorodni status zaštite vukova i da umesto "strogo zaštićeni" postanu "zaštićeni", na osnovu novih podataka o njihovom većem broju i napadima na stoku, prenosi Rojters.

Komisija je saopštila da je odluku donela na osnovu iscrpne analize o stanju vukova u EU koja pokazuje da se populacija vukova znatno povećala u protekle dve decenije i da okupiraju sve veća područja.

Unsplash

 

Detaljna analiza EU, takođe objavljena danas, pokazuje da u 23 članice EU ima preko 20.300 vukova, više u odnosu na prošlogodišnje procene od 19.400 i značajnije više od 11.193 koliko je procenjeno u 2012. i da njihova populacija raste, a teritorija na kojoj su rasprostranjeni se širi, što je dovelo do sve većih sukoba sa ljudskim aktivnostima, posebno u pogledu štete za stoku.

Vukovi su registrovani u svim državama članicama EU osim Irske, Kipra i Malte, navodi Rojters.

Oni su prema Bernskoj konvenciji o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa strogo zaštićena vrsta, što znači da je njihovo ubijanje zabranjeno osim ako ne predstavljaju opasnost po ljude i stoku.

Ukoliko status vukova bude promenjen iz "strogo zaštićenog" u "zaštićen" onda može biti odobren lov na te životinje.

Da bi Komisija zvanično uputila predlog Stalnom odboru Bernske konvencije potrebna joj je saglasnost zemalja članica EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa