Evropa

Orban: Brisel ne vidi prave probleme Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

11:51

Orban: Brisel ne vidi prave probleme Evrope
Orban: Brisel ne vidi prave probleme Evrope - Copyright TANJUG/ VLADA MAĐARSKE/ VIVIEN CHER BENKO

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da Brisel ne vidi prave probleme u Evropi i da je zbog toga, cilj njegove zemlje na evropskim parlamentarnim izborima da "otvori oči Briselu".

Evropski izbori su u centru političkih ciljeva naredne godine, rekao je Orban, i naglasio da Brisel ignoriše probleme s kojima se ljudi suočavaju širom Evrope, ne samo u Mađarskoj.

Viktor Orban izjavio je da je cilj Mađarske na narednim evropskim izborima da "učini evropske lidere sposobnim da isprave greške koje su napravili tokom ove godine", kao i da je 2023. bila "godina velikih borbi, dok će naredna biti godina velikih planova", kada će Budimpešta pokušati da postigne značajnu promenu politike Evropske unije, prenosi mađarski MTI.

"Novi migracioni pakt EU će sigurno propasti i sve dok se Evropa ne odluči na potez koji je napravila Mađarska, da oni koji žele da uđu na teritoriju bloka, moraju prvo da podnesu zahtev i za to vreme čekaju van granica EU, a da nijedna regulacija koja bude uvedena neće uspeti", rekao je Orban.

On je rekao i da je ubeđen da je evropska pomoć Ukrajini, koja podrazumeva donaciju od 50 milijardi evra u narednih pet godina loša odluka.

Premijer Mađarske istakao je važnost vraćanja fokusa politike na porodice u toku 2024. godine, kao i da se vlada nada da će zemlja raditi na tome da napravi korak napred u budućnosti, budući da su se Mađari ove godine "borili i radili da zaštite ono što imaju".

Orban je rekao da veruje da će program subvencionisanja kupovine stanova pomoći desetinama hiljada porodica.

On se takođe osvrnuo na izazove s kojima se svet susreo ove godine, uključujući rat, terorističke pretnje, migraciju i inflaciju, ali je s druge strane rekao da je njegova vlada uspela da zaštiti penzije čija će kupovna moć porasti usred manje inflacije od očekivane, kao i da će zaštita zarade biti veća nego sredinom 2023. godine, javlja MTI.

Premijer je najavio vlada planira da pokrene trogodišnji program povećanja plata zaposlenima u školama i vrtićima i spomenuo je nedavni dogovor mađarskih poslodavaca i zaposlenih da će se minimalni prihodi povećati između 10 i 15 odsto.
 

Komentari (0)

Evropa