Evropa

Nemačko tužilaštvo podiglo optužnice protiv dvojice Sirijaca zbog ratnih zločina

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

17:00

Nemačko tužilaštvo podiglo optužnice protiv dvojice Sirijaca zbog ratnih zločina
Nemačko tužilaštvo podiglo optužnice protiv dvojice Sirijaca zbog ratnih zločina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački tužioci podigli su danas optužnice protiv dvojice Sirijaca - Mohameda A. i Asmaela K. - zbog ratnih zločina počinjenih pre desetak godina u Damasku.

Oni se terete za članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji i za "uzimanje talaca koje je dovelo do smrtnog ishoda", saopštila je Kancelarija saveznog tužioca.

Prema navodima nemačkog tužioca, dvojica muškaraca pridružila su se grupi Islamska država oko 2013. godine, prenosi Dojče vele.

Asmael K. je optužen za ubijanje ljudi zaštićenih međunarodnim humanitarnim pravom. Veruje se da je čuvao 12 zatvorenika i ubio najmanje jednog od njih.

Muhamed A. je optužen da je osnovao oružanu jedinicu Islamske države u Damasku za koju se navodi da je postavljala bombe u državne kancelarije. Takođe je optužen da se pridružio toj grupi i komandovao jedinicom od oko 200 boraca.

Dvojica muškaraca se trenutno nalaze u nemačkom pritvoru, a sud u Diseldorfu odlučiće da li će im se suditi. Nemačka je tokom protekle decenije primila stotine hiljada sirijskih izbeglica, podseća DW.

 

Komentari (0)

Evropa