Evropa

Ukrajinska katolička crkva: Odluka o blagoslovu istopolnih brakova ne važi za nas

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2023

-

22:49

Ukrajinska katolička crkva: Odluka o blagoslovu istopolnih brakova ne važi za nas
AP Photo/Gerald Herbert, File - Copyright AP Photo/Gerald Herbert, File

veličina teksta

Aa Aa

Poglavar ukrajinske grko-katoličke crkve Svjatoslav Ševčuk rekao je da se dokument koji je ove nedelje podržao papa Franja, a kojim se dozvoljava da katolički sveštenici blagosiljaju istopolne zajednice, ne odonosi na njegovu crkvu i učenje.

Prema rečima Ševčuka, vatikanski dokument "tumači pastoralan smisao blagoslova u latinskoj crkvi", ali se, kako dalje tvrdi, u njemu ne pominju pitanja koja se odnose na istočnu ili grko-katoličku crkvu, prenosi Rojters.

"Dakle, ova deklaracija odnosi se isključivo na latinsku crkvu i nema pravnu snagu za vernike ukrajinske i grko-katoličke crkve“, rekao je Ševčuk.

On je naglasio da se blagoslov ne može odvojiti od crkvenog učenja.

"I ni na koji način ne može biti u suprotnosti sa učenjem katoličke crkve o porodici kao vernom, neraskidivom, i plodnom jedinstvu ljubavi između muškarca i žene", dodao je poglavar ukrajinske grkokatoličke crkve.

Ta crkva istočnog obreda bogosluženje vrši po sličnim obredima pravoslavnoj veri, ali je u zajednici sa Rimom od sporazuma iz 16. veka. 

U dokumentu vatikanske doktrinarne kancelarije navodi se da rimokatolički sveštenici mogu da daju blagoslove istopolnim parovima sve dok se oni ne sprovode u okviru redovnih crkvenih obreda ili liturgije. 
 

Komentari (0)

Evropa