Evropa

Pojačane mere bezbednosti: Hapšenja zbog mogućih napada u Kelnu, Beču i Madridu

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2023

-

14:12

Pojačane mere bezbednosti: Hapšenja zbog mogućih napada u Kelnu, Beču i Madridu
Pojačane mere bezbednosti: Hapšenja zbog mogućih napada u Kelnu, Beču i Madridu - Copyright Tanjug/AP/Roberto Pfeil

veličina teksta

Aa Aa

Bezbednosne vlasti Austrije, Nemačke i Španije dobile su naznake da bi jedna islamistička teroristička ćelija možda mogla da pokuša da izvrši nekoliko napada u Evropi u novogodišnjoj noći ili na Božić.

Meta napada mogle bi da budu božićne službe u katedralama u Kelnu, Beču i Madridu, piše nemački Bild.

Uhapšeno je nekoliko osoba, a prema informacijama lista, ekstremisti iz Tadžikistana su navodno želeli da izvrše napad u ime Islamske države iz pokrajine Horasan (ISIS-K).

Navodi se da je nekoliko osumnjičenih uhapšeno u bečkom okrugu Otakring, a još jedan Tadžik je savladan u Sarskoj oblasti.

U Kelnu su dovedeni psi za otkrivanje eksploziva, koji su satima tražili eksploziv u katedrali. Portparol policije Kelna je saopštio da je policija od subote uveče preduzela posebne zaštitne mere.

Među potencijalnim metama su božićne službe u Kelnu, Beču i Madridu. Kada je reč o Kelnu, moguća pretnja odnosila se na doček Nove godine.

Kako je preneo nemački Blid, dva hapšenja su bila i u Beču.

Bečka policija je saopštila da zbog trenutne procene Službe za zaštitu ustava i kontinuiranog povećanja nivoa uzbune od terorizma, postoji povećan rizik u Austriji tokom novogodišnjih praznika.

S obzirom na to da teroristički akteri širom Evrope pozivaju na napade na hrišćanske praznike, posebno oko 24. decembra, bezbednosne vlasti su pojačale odgovarajuće zaštitne mere u javnim prostorima u Beču i širom Austrije, a javni objekti su pod pojačanim nadzorom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa