Evropa

Gardijan: Tonija Blera savetovali da stane na stranu OVK

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

12:25

Gardijan: Tonija Blera savetovali da stane na stranu OVK
Toni Bler - Copyright AP Photo/Petros Karadjias, File

veličina teksta

Aa Aa

Bivšem premijeru Velike Britanije Toniju Bleru savetovano je iz Londona da sarađuje sa albanskim separatistima sa Kosova i Metohije, od kojih se nekima sudi za ratne zločine, piše Gardijan

List navodi da je Bler, koji je bio premijer u vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije, bio zabrinut što je bio isuviše blizak sa pripadnicima OVK, ali da mu je savetovano da je "britanska polazna tačka konflikta" da bi sve trebalo da tretira po principu da je "neprijatelj mog neprijatelja - prijatelj".

U papirima koje mu je pripremio Džon Soers, tadašnji Blerov savetnik za spoljna pitanja, a kasnije i šef tajne obaveštajne službe, navodi se da je Britanija u opasnosti da bude "izrazito na jednoj strani", ali da je, kako se kaže, "OVK postala sve popularnija nakon svega što se dešavalo u ratovima u Jugoslaviji" i da su oni "jedina partija koja ima vojsku".

Soers je rekao Blerovim najbližim saradnicima da će biti nemoguće da se se tzv. OVK razoruža kada se rat završi i da bi, umesto toga, bilo bolje da se, kako je navedeno, radi sa "tom organizacijom kako bi se organizovali izbori".

Na dnu papira, koji je danas objavila Nacionalna arhiva kancelarije premijera, piše "slažem se", ali nema potpisa osobe koja je to napisala, navodi Gardijan.

List podseća da je Velika Britanija pod Blerovim vođstvom bila velika podrška OVK koju je tada vodio Hašim Tači.Portparol Blera odbio je da komentariše ove dokumente, dodaje Gardijan. 

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila, a oni su u pritvoru u Hagu.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

 

Komentari (0)

Evropa