Evropa

Malta od Severne Makedonije preuzela predsedavanje OEBS-om

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2024

-

15:05

Malta od Severne Makedonije preuzela predsedavanje OEBS-om
Tanjug/AP/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Malta je danas od Severne Makedonije preuzela jednogodišnje predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a dužnost predsedavajućeg vršiće šef diplomatije Jan Borg.

Borg će svečano preuzeti predsedavanje Malte na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču 25. januara.

"Iako je velika čast preuzeti predsedavanje OEBS-om za 2024. godinu, Malta je takođe preuzela ovu ulogu sa dubokim osećajem odgovornosti i dužnosti", saopštio je danas Borg.

On je dodao da relevantnost i opstanak OEBS-a ostaju najvažniji prioriteti i da će Malta kao predsedavajući "nastaviti da radi na očuvanju i održavanju osnovnih principa i obaveza sadržanih u Helsinškom završnom aktu i Pariskoj povelji", saopštio je OEBS.Borg je naveo i da će tokom čitavog predsedavanja Ukrajina ostati prioritet.

"Malta će nastaviti da naglašava potrebu za okončanjem ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, tražeći rešenja za pomoć Ukrajini i njenom stanovništvu", naglasio je Borg.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je 1. decembra, na kraju 30. Ministarskog saveta OEBS-a u Skoplju, da je odluka o predsedavanju Malte doneta jednoglasno.

 

Komentari (0)

Evropa