Evropa

Zbog nepopularnih Šolcovih mera, nezadovoljni nemački poljoprivrednici sprečili iskrcavanje vicekancelara Habeka

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

11:37

Zbog nepopularnih Šolcovih mera, nezadovoljni nemački poljoprivrednici sprečili iskrcavanje vicekancelara Habeka
AP Photo/Markus Schreiber - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Grupa nezadovoljnih nemačkih poljoprivrednika blokirala je pristanište u Šlitzilu na obali Severnog mora i sprečila nemačkog vicekancelara Roberta Habeka da se iskrca sa trajekta, protestujući protiv smanjenja državnih subvencija za njihov sektor.

U blokadi pristaništa je učestvovalo više od 100 ljudi, a oko 30 policajaca je bilo prisiljeno da upotrebi biber sprej protiv demonstranata, prenosi AP. Habek se noćas drugim trajektom iskrcao na kopno, a blokadu su osudili kako vladini, tako i opozicioni političari.

Tanjug/Fabian Sommer/dpa via AP

 

Nepopularna vlada kancelara OIafa Šolca izazvala je ljutnju poljoprivrednika prošlog meseca, kada je najavila planove za smanjenje poljoprivrednih subvencija u okviru napora da nadoknadi minus od 17 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu. Poljoprivrednici su reagovali protestom u Berlinu i pozvali na nove demonstracije sledeće nedelje.

Vlada Nemačke je juče najavila delimični zaokret, rekavši da će zadržati izuzeće od poreza na automobile za poljoprivredna vozila i da će ubrzati planirana smanjenja poreskih olakšica za dizel koji se koristi u poljoprivredi.

Udruženje nemačkih poljoprivrednika je saopštilo da ovo popuštanje nije dovoljno i da farmeri i dalje zahtevaju poništavanje svih planova za smanjenje subvencija. Poljoprivrednici su saopštili da ostaju pri prvobitnom planu i da će protestovati na ulicama sledeće nedelje.

Komentari (0)

Evropa