Evropa

Recikliranje cigareta - Slovačka opuške pretvara u asfalt za puteve

Komentari

Autor: Euronews

07/01/2024

-

17:20

Recikliranje cigareta - Slovačka opuške pretvara u asfalt za puteve
Recikliranje cigareta - Slovačka opuške pretvara u asfalt za puteve - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bratislava je pionir u novom načinu recikliranja opušaka cigareta. Kompanija za upravljanje komunalnim otpadom glavnog grada Slovačke najavila je novi pokušaj prikupljanja i ponovnog korišćenja odbačenih cigareta 2024.

Tokom gradskih božićnih pijaca, grupa je isprobala specijalne kontejnere dizajnirane da sakupljaju i standardne filtere za cigarete i one koji se nalaze u modernim zagrejanim duvanskim uređajima kao što je vejp, piše Euronews.

Grad planira da od bačenog materijala napravi asfalt za puteve. Vlasti se nadaju da će ovo doprineti čistijim ulicama i praktičnoj ponovnoj upotrebi otpada.

Gradska firma za upravljanje otpadom "Odvoz a Likvidacia Odpadu" (OLO) saopštila je da će od 2024. postavljati specijalno dizajnirane kontejnere za odbačene cigarete na javnim događajima.

Iako ovo samo po sebi nije inovativno, njihova upotreba za opuške je definitivno nešto novo. 

U saradnji sa Gradskim većem Bratislave i kompanijama SPAK-EKO i EcoButt, OLO će pomoći da se otpadni materijal pretvori u asfalt.

"Ako posetioci festivala, trke, pijace ili drugog urbanog događaja bace opuške u poseban kontejner, oni će doprineti ne samo čistijoj životnoj sredini, već i materijalnom oporavljanju ove vrste otpada", rekla je Martina Čehova, menadžerka u OLO, navodi se u saopštenju za javnost.

U zajedničkom projektu će korišćeni filteri za cigarete biti formirani u specijalna vlakna koja potom mogu da postanu dodatak za pripremu asfalta za upotrebu na putevima.

Iako se Bratislava nada da će povećati reciklažu cigareta 2024. sa ovom novom šemom, to neće biti prvi put da se filteri koriste za pravljenje puteva.

U Slovačkoj već postoji put koji je napravio EcoButt koristeći bačene cigarete. Nalazi se u Žiar nad Hronom u centralnom regionu zemlje i navodno je prvi te vrste u svetu.

Napor da se reciklira više odbačenih cigareta mogao bi imati značajan pozitivan uticaj na planetu.

Iskorišćene cigarete koje se bacaju na zemlju su problematične za životnu sredinu jer ispuštaju toksične materije koje mogu da zagade vodu, zemljište i ekosisteme.

Procenjuje se da samo trećina opušaka od 18 milijardi cigareta popušenih širom sveta svakog dana završi u kanti za smeće ili reciklažu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa