Evropa

Slučaj o kojem priča cela Grčka: Influenser namamio pedofila u stan i organizovao hapšenje, policija traži objašnjenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Proto thema

30/01/2024

-

17:00

Slučaj o kojem priča cela Grčka: Influenser namamio pedofila u stan i organizovao hapšenje, policija traži objašnjenja
Slučaj o kojem priča cela Grčka: Influenser namamio pedofila u stan i organizovao hapšenje, policija traži objašnjenja - Copyright Screenshot/Youtube/Alexandros Kopsialis

veličina teksta

Aa Aa

Najpopularniji grčki jutjuber Aleksandros Kopsijalis, koji broji više od milion pratilaca na društvenim mrežama, u saradnji sa policijom pomogao je u hapšenju pedofila u Atini.

Naime, sve je počelo kada se jutjuberu obratio otac devojčice, inače njegov prijatelj, koji mu je ispričao kako jedan ženski profil na Instagramu istrajava u slanju poruka neprijstojnog sadržaja njegovoj ćerki. Jutjuber je potom kontaktirao policiju da reši slušaj, odnosno obavestio da će nepoznatog muškarca namamiti u stan u atinskom naselju Pirej.

Tako je i bilo. Kopsijalis se u stanu na adresi u Pireju nalazio sa snimateljem, kao i bokserom Leonidisom Valaksom, dok je otac devojčice bio u policiji gde je i zvanično prijavio slučaj.

U organizaciji hapšenja pomogao je i jutjuber Batralis Vangelis, koji je inače pripadnik grčke policije, a koji je savetovao jutjubera i oca devojčice kako da postupe.

Snimak hapšenja postavljen je na Jutjub i broji skoro milion pregleda, a u njemu Kopsijalis objašnjava kako je izgledalo nameštanje zamke za pedofila. Objasnio je da je dotični profil na Instagramu uznemiravao maloletnicu, a na jednom od video snimaka koji su joj stizali u inboks jasno se i videlo lice sredovečnog muškarca.

"Bio sam šokiran i uznemiren. Prva pomisao je bila da burno reagujemo i pretučemo ga", rekao je on i nastavio:

"Onda smo se sabrali, pa smo krenuli da razmišljamo kako da ga uhvatimo"

Pedofil seo u autobus i došao za Atinu

Pedofil je inače iz sela pored grčkog grada Patra, a ono što niko nije verovao jeste da je na poziv "devojčice", odnosno ekipe koja je pripremala zamku odmah ujutru krenuo put Atine.

"Napisao je da ih niko ne sme videti zajedno jer bi zbog toga mogao da završi u zatvoru", priča jutjuber.

Kada je pedofil potvrdio svoj dolazak ranom zorom u Atinu, Kopsijalis i otac devojčice su obavestili policiju o daljim koracima.

I zaista, četrdesettrogodišnji muškarac je u dogovoreno vreme stigao na adresu na kojoj je trebalo da se sastane sa maloletnicom, ali su ga umesto nje sačekali policija i ekipa influensera sa kamerom. Operacija je bila organizovana tako da kada je ušao stan nije mogao da izađe ili pobegne.

Međutim, svi su bili zabrinuti kako će reagovati čovek koji je mogao biti i naoružan. Nakon što je ušao u stan i shvatio da je u pitanju zamka pokušao je da pobegne, a potom počeo da moli da ga puste. Policajci su mu objasnili da je protiv njega prijavu podneo otac devojčice, te da se mora poštovati propisana procedura njegovim privođenjem.

Ono što je takođe šokiralo grčku javnost jeste da je muškarac u rancu imao seks igrače i ženski donji veš, materijal njegovih razgovora sa devojčicom, kao i nepristojne video-snimke i fotografije.

"Takve influensere hoćemo"

Čitav slučaj bio je tema br. 1 u Grčkoj prethodnog dana. Javnost je oduševljena rezultatom ove akcije, te gotovo da nema ni poznate ličnosti koja nije reagovala:

"Iako se ne slažem sa načinom na koji je ovo urađeno iz očiglednih razloga, ali svakako je sjajno što je rezultat ovakav i čestitao bih momcima. Bravo! Jedan od razloga zašto bi trebalo da postoji smrtna kazna je upravo pedofilija", napisao je poznati reper Mente Fuerte na mrežama.

Reakcije su bile razne i do neslaganja uglavnom dolazi po pitanju da li je snimak trebalo da završi na jutjubu, ali ono što projevava kao poruka u većini komentara jeste da su Grčkoj "baš takvi influenseri potrebni" .

Kopsijalis pak, brani način na koji je odrađena akcija te objašnjava da će se na ovaj način pedofili obeshrabriti.

"Razmislite drugi i treći put pre nego što nešto urade. Ono što želim da kažem roditeljima jeste da gledaju da budu blizu svoje dece. Ima dece koja se stide da pričaju sa roditeljima o takvim stvarima.

Ako neće njima, bilo bi dobro da kažu svom bratu, učitelju, uopšte da razgovaraju sa nekom starijom osobom koja će ih uputiti dalje", rekao je on gostujući na Hepi deju.

Screenshot/Youtube/Alexandros Kopsialis

 

Kako kaže, ono što je najstrašnije u ovom konkretnom slučaju jeste činjenica da je pedofil znao koliko godina ima maloletnica.

"Reč je o ćerki moje najbolje drugarice, koju poznajem odmalena. Doslovno smo preko noći postavili čitavu priču"

Kaže da je pedofil devojčici pisao sa ženskog profila jer mu je tako "verovatno bilo lakše".

"Na sreću, devojčica se poverila direktno ocu, tako da smo mogli da kontrolišemo situaciju.

Očigledno je da je heroj slučaja upravo ta devojčica i mislim da je nekoliko dece spaseno iz sličnih ili gorih situacija upravo zahvaljujući ovome", zaključio je on.

Screenshot/Youtube/Alexandros Kopsialis

 

Jutjuber je takođe u poruci na kraju videa objasnio da je hapšenje snimio u cilju da se informiše javnost o postojećim opasnostima na platformama društvenih medija.

"Svrha je da se preče slični neprijstojni incidenti u budućnosti i da se olakša otkrivanje takvih incidenata od strane maloletnih žrtava", stoji u videu.

Policija traži objašnjenje

Hapšenje je pak, izvazalo reakcije i u visokim strukturama policije ponajviše zbog medijske pažnje koju je dobio ovaj slučaj. Kako prenosi portal Proto thema, šef Policijskog štaba u Atici traži objašnjenja čelnika službi koje su učestvovale u akciji hapšenja četrdesettrogodišnjeg pedofila.

Snimak na jutjubu je izazvao oštra reagovanja u policiji, pa se tako traži objšanjenje "kako je moguće da građanin kamerama snimi policijsku akciju i objavi je na društvenim mrežama".

Screenshot/Youtube/Alexandros Kopsialis

 

Takođe, policajac koji je ujedno i jutjuber takođe je morao svojim naredređenima da objasni svoju ulogu u čitavom slučaju, te zamolio da mu "više niko ne piše o svojim problemima na Instagramu i traži pomoć", već da to "uradi u policijskoj stanici".

 

 

 

Komentari (0)

Evropa