Evropa

Digitalni mrak u Rusiji: Milioni stanovnika nisu mogli da pristupe internetu, pogođeni nacionalni domeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

08:51

Digitalni mrak u Rusiji: Milioni stanovnika nisu mogli da pristupe internetu, pogođeni nacionalni domeni
Digitalni mrak u Rusiji: Milioni stanovnika nisu mogli da pristupe internetu, pogođeni nacionalni domeni - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je u utorak uveče doživela veliki prekid u radu interneta zbog čega su ljudi iz nekoliko delova zemlje prijavili probleme u pristupu raznim veb lokacijama, a nisu radile ni bankarske, telekomunikacione, državne, a ni usluge e-trgovine.

Ispostavilo se da je blokiran pristup veb lokacijama koje koriste nacionalni ".ru domen". Problemi su prijavljeni u Moskvi i okolini, u Sankt Peterburgu, Tatarstanu, Sverdlovskoj oblasti na Uralu i Novosibirskoj oblasti u južnom Sibiru, između ostalog.

Mnogi su prijavili da ne mogu da pristupe Jandeksu, najpopularnijem pretraživaču u zemlji, ili veb lokacijama velikih prodavnica kao što su Ozon i Wildberries, kao i aplikacijama najvećih ruskih banaka, Sberbanke i VTB grupe.

Stanovnici Moskve su takođe rekli da imaju problema sa pristupom Gosuslugi, koji omogućava pristup državnim uslugama. Internet provajderi u Rusiji, uključujući Beeline, Megafon i Tele 2, izvestili su da njihove mreže rade kao i obično.

Nacionalni koordinacioni centar za nacionalne domene najvišeg nivoa (TLD) .ru i .rf, koji služi kao nacionalni registar domena, saopštio je da je prekid povezan sa tehničkim problemom na  globalnoj infrastruktori DNSSEC, prenosi RT.

Proširenja bezbednosti sistema imena domena (DNSSEC) su specifični protokoli koji se koriste za obezbeđivanje kriptografske autentifikacije podataka i obezbeđivanje interneta. Dizajnirani su da zaštite aplikacije koje koriste DNS od prihvatanja falsifikovanih ili manipulisanih podataka.

Nacionalni koordinacioni centar nije obrazložio šta je tačno tehnički problem koji je otkriven, već je samo rečeno da se radi na rešavanju i da će neki "ažurirani podaci" uskoro biti učitani u sistem imena domena.

Rusko Ministarstvo digitalnih tehnologija saopštilo je u utorak uveče da će pristup svim pogođenim veb lokacijama biti obnovljen u bliskoj budućnosti.

Komentari (0)

Evropa