Evropa

HIMARS više nije dovoljan: Ukrajini potrebno dodatno naoružanje, da li je Boingova bomba rešenje koje se traži

Komentari
HIMARS više nije dovoljan: Ukrajini potrebno dodatno naoružanje, da li je Boingova bomba rešenje koje se traži
HIMARS više nije dovoljan: Ukrajini potrebno dodatno naoružanje, da li je Boingova bomba rešenje koje se traži - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alex Babenko, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinske snage ne mogu da drže korak sa trenutnom brzinom ruske artiljerijske vatre i biće im potrebno drugačije naoružanje ako žele da nadmaše neprijatelja u sukobu, kažu ratni stručnjaci, nudeći predlog koji dolazi usred sve mračnijih izgleda za Kijev na bojnom polju.

"Malo je verovatno da će artiljerijska municija koju obezbeđuje Zapad u budućnosti podržavati brzinu vatre koja premašuje rusku", napisali su Majkl Kofman i Dara Masikot, sturčnjaci Karnegi zadužbine za međunarodni mir, i Rob Li, stručnjak na Institutu za spoljnu politiku, u nedavnom komentaru za platformu "War on the Rocks".

Naime, ukrajinske snage se suočavaju sa ozbiljnom nestašicom municije, a ruska vojska ih uveliko nadmašuje. Ovakva situacija predstavlja dramatičan preokret u odnosu na onu tokom leta, kada je Kijev koristio artiljeriju koja je zaista nanosila štetu ruskim položajima. To se može objasniti i povećanom proizvodnjom oružja u Rusiji, kao i nabavkom severnokorejskog naoružanja.

Prema nekim procenama, Ukrajinci sada ispaljuju samo dve hiljade artiljerijskih metaka dnevno, dok se Rusija približava dnevnom ukupnom broju od oko 10.000, a brojka bi mogla biti i veća u tekućoj godini.  

Kofman, Masikot i Li su u svom članku napisali da "pošto Ukrajina prošlog leta nije bila u stanju da savlada ruske trupe sa kvantitativnom prednošću u municiji, izgledi za buduće ofanzive će biti samo gori osim ako Ukrajina to ne kompenzuje razvojem drugih mogućnosti".

"To znači da će obim artiljerijske vatre u budućnosti morati da se dopuni bespilotnim letelicama i drugim mogućnostima za precizne udare", napisali su stručnjaci.

HIMARS izgubio vrednost

Štaviše, Ukrajina ne može da se osloni na artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) ili artiljerijske granate Excalibur koje joj je obezbedio SAD da bi smanjio rusku prednost, kažu stručnjaci.

HIMARS su brzo zadobili veliko poštovanje kada su se prvi put pojavili na bojnom polju 2022. godine, pošto ih je Kijev koristio za udare na ruske položaje i tako uskratio Moskvi mogućnost da skadišti ogromne količine municije u blizini linija fronta.

Međutim, već do sledeće godine Rusija se prilagodila ovom problemu i premestila svoju imovinu visoke vrednosti - poput skladišta municije i logističkih čvorova, van dometa HIMARS-a, tako smanjujući njegovu efikasnost. Troje stručnjaka su sugerisali da bi, s obzirom na ova prilagođavanja, zapadne vojne pristalice Ukrajine trebalo da smisle nove načine da smanje oružanu nadmoć Moskve, a jedno od potencijalnih rešenja bi svakako bila preciznija municija dužeg dometa.

Oni su u svom komentaru takođe primetili da su poboljšanja ruskih mogućnosti elektronskog ratovanja umanjila efikasnost napredne municije vođene GSP-om, kao što su rakete HIMARS ili granate Excalibur koje su obezbedile SAD, što je još jedna dilema koju će oni koji podržavaju Kijev morati da reše budućim isporukama.

"Planiranje ne samo da treba da evoluira na osnovu iskustva iz 2023. godine, već bi trebalo da bude svesno i adaptacija i tehnoloških inovacija na bojnom polju koje bi morale da povećaju ili nadoknade te zahteve", napisali su stručnjaci u svom komentaru.

Tanjug/AP/Tony Overman/The Olympian

 

Ukrajina je od članica NATO-a primila određenu količinu precizno navođene municije 2023. i koristila je da nanese štetu Rusima. Kijevske snage su se tako oslanjale na krstareće rakete Storm Shadow/SCALP-EG koje su obezbedili Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, kako bi nanele štetu ruskoj crnomorskoj floti, ali i američkim taktičkim raketnim sistemima MGM-140 ili ATACMS, kojima su zadali veliki udarac moskovskoj floti helikoptera, prenosi "Business Insider".

Ukrajina sada pak, ima ograničenu količinu oružja, i dok je Francuska nedavno obećala dodatne rakete SCLAP, nije bilo potvrde o dodatnim ATACMS udarima - ili isporukama municije, još od prošle jeseni.

Kako je budućnost američke finansijske pomoći Ukrajini i dalje neizvesna, zapadni zvaničnici nastavljaju da signaliziraju da bi prekid vojne pomoći mogao dovesti do katastrofalnih posledica u bliskoj budućnosti.

"Ako želimo trajan, pravedan mir, moramo da obezbedimo Ukrajini više oružja i municije", rekao je sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije ove nedelje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

"Oružje Ukrajini je put ka miru", rekao je on tada.

Boingova bomba, nova nada?

Nadu za Ukrajinu uliva činjenica da je Pentagon uspešno testirao novu preciznu bombu dugog dometa, za koju se očekuje da će stići na bojno polje već ove nedelje, naveo je Politiko pozivajući se na četiri izvora.

Ukrajina će dobiti prvu seriju kopnenih "bombi malog prečnika", potpuno novog oružja dugog dometa u proizvodnji Boinga koje čak ni SAD još nemaju u svom inventaru.

Očekuje se da će nova bomba, koja može da putuje 145 kilometara, biti "značajna prednost za Ukrajinu", rekao je jedan od američkih zvaničnika.

"To im daje više mogućnosti koje nisu imali, ali i dopunjuje oružani arsenal dugog dometa", rekao je jedan od anonimnih američkih zvaničnika koje je citirao Politico.

Portparol Pentagona, general-major Pat Rajder odbio je da komentariše tajming isporuke "zbog operativne bezbednosti".

Oružje koje su zajednički razvile kompanije Boing i Saab, sastoji se od precizno navođene bombe teške 100 kilograma, pričvršćene za raketni motor i ispaljene iz različitih zemaljskih lansera iz vazduha. Verzija za lansiranje sa zemlje još ne postoji u američkom inventaru.

profimedia

 

Nova bomba će se pridružiti ostalom oružju dugog dometa koje je dato Ukrajini tokom prošle godine koje im je omogućilo da pogode ruske logističke i pomorske lokacije na Krimu. Iako nove bombe nemaju domet britanske rakete "Storm Shadow" ili taktičkog raketnog sistema američke vojske, one stižu jer su ukrajinske zalihe artiljerije i municije pri kraju.

Ukrajina će biti prva zemlja koja će upotrebiti novu bombu u praksi, što je i svojevrstan test za druge zemlje zainteresovane za ovo oružje.

Pentagon je inače prošlog februara saopštio da Bajdenova administracija isporučuje novu bombu Ukrajini, ali pre nego što je poslala novu verziju, američka vojska je morala da testira ovo oružje, a to je trajalo mnogo meseci.

Verzija koja se lansira iz vazduha je napravljena 2019. godine, ali uprkos uspešnim testovima, Boing i Saab nisu prodali zalihe, sve dok SAD nisu odlučile da je doniraju Ukrajini kao deo paketa pomoći.

Komentari (0)

Evropa