Evropa

Pašinjan: Više se ne možemo uzdati u Rusiju, treba da odlučimo da li ćemo ostati u ODKB

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Armenia Today

02/02/2024

-

10:01

Pašinjan: Više se ne možemo uzdati u Rusiju, treba da odlučimo da li ćemo ostati u ODKB
Pašinjan: Više se ne možemo uzdati u Rusiju, treba da odlučimo da li ćemo ostati u ODKB - Copyright Tanjug/AP/Tigran Mehrabyan, PAN

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je da njegova zemlja više ne može da se uzda u Rusiju kada je odbrana u pitanju u istoj meri kao ranije i naglasio da je potrebno odrediti da li se realno mogu uspostaviti vojno-tehnički i odbrambeni odnosi.

"Taj problem je nekada bio jednostavan jer se nije postavljalo to pitanje i nije bilo kompleksnosti u kreiranju koncepta. Ranije je 95 do 97 odsto naših odnosa u sektoru odbrane bilo sa Ruskom Federacijom, sada to ne može biti slučaj i iz objektivnih i iz subjektivnih razloga", rekao je Pašinjan tokom gostovanja na Javnom radiju 1. februara. 

On je takođe doveo u pitanje ostanak u Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), u kojoj su još Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan. 

"Sada moramo da shvatimo kakav odnos imamo sa Indijom, Gruzijom, Iranom, Francuskom i SAD u ovom konceptu, kao i da li će se odnosi po pitanju bezbednosti sa Rusijom promeniti ili ne, kako će se promeniti, da li ćemo ostati u ODKB ili ne", kazao je Pašinjan.

Premijer Jermenije je zatim pojasnio šta znači koncept diverzifikacije u odbrambenim odnosima.

"Moramo shvatiti s kim realno možemo imati vojno-tehničke i odbrambene odnose", rekao je on.

Prema Pašinjanu, posao oko novog koncepta odbrambenih odnosa trebalo bi da bude završen tokom ove godine. On je naglasio da je neophodno odlučiti da li je koncept samo teorijski dokument ili ima i praktičnu prirodu, a njegova implementacija je garantovana određenim ugovorima. Prema njegovim rečima, novi koncept treba da ima politički kontekst.

"Danas smo razgovarali o političkom kontekstu tog koncepta, koji problem vojska mora da reši. Da li je zadatak vojske da obezbedi ili obnovi istorijsku pravdu, ili ta vojska ima zadatak da osigura bezbednost na međunarodnom planu, priznate suverene teritorije Jermenije i ničega više?“, upitao je premijer dodajući da koncept nacionalne bezbednosti treba da odražava "pravni teritorijalni integritet države i obim zaštite".

Komentari (0)

Evropa