Evropa

Bugari se ne odriču alkohola i cigareta, iako za lečenje plaćaju najviše u EU

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

09:48

Bugari se ne odriču alkohola i cigareta, iako za lečenje plaćaju najviše u EU
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugari plaćaju najviše u Evropi za lečenje, a istovremeno neke medicinske usluge značajno zaostaju za onim što pacijenti dobijaju u drugim zemljama EU, ali troše najviše na cigarete i alkohol, navodi se u najnovijem "Godišnjem izveštaju o stanju građana" bugarskog Ministarstva zdravlja.

Istraživanje je pokazalo da u Bugarskoj pacijenti najviše plaćaju lekove i medicinska sredstva, ali da je u 2022. godini u proseku jedna osoba u domaćinstvu koristila 891 cigareta godišnje, prenosi bugarski Dnevnik.

"U 2022. godini prosečna potrošnja bugarskog domaćinstva na alkoholna pića i duvanske proizvode iznosi 669 BGN godišnje", navodi se u izveštaju i dodaje da je Bugarska zabeležila značajan rast potrošnje alkoholnih pića u poslednjih nekoliko godina, s povećanjem od 4,9 litara u periodu od 2013. do 2022. godine.

Profimedia

 

 

Navodi se da u mnogim delovima zemlje nedostaju obučeni lekari i medicinski specijalisti, a da pristup bolničkom lečenju dramatično varira u različitim područjima.  

Dodaje se i da je ukupna stopa smrtnosti u Bugarskoj najveća među zemljama Evropske unije, kao i da je na prvom mestu po povećanju prosečnog broja umrlih od Kovida -19.

Istraživanje je pokazalo i da Buugarska ima najveći broj bolnica po broju stanovnika u EU, ali da to ne znači pristupačnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu - u proseku ima 81,4 bolničkih kreveta na 10.000 stanovnika, skoro 60 odsto svih bolničkih kreveta u zemlji koncentrisano je u regionima Sofije, Plovdiva, Burgasa, Varne, Plevena, Stare Zagore i Pazardžika, a regioni sa najboljim obuhvatom lekara su i oni u kojima se nalaze medicinski univerziteti i bolnice: Pleven, Sofija, Plovdiv  i Varna.

Lekari opšte prakse čine samo 13 odsto svih lekara u zemlji, odnosno u proseku šest na 10.000 ljudi, zaključeno je u izveštaju.   

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa