Evropa

Rumunija predstavlja budućnost avijacije: Međunarodni aerodrom u Klužu domaćin vazduhoplovne konferencije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/02/2024

-

11:25

Rumunija predstavlja budućnost avijacije: Međunarodni aerodrom u Klužu domaćin vazduhoplovne konferencije
Rumunija predstavlja budućnost avijacije: Međunarodni aerodrom u Klužu domaćin vazduhoplovne konferencije - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Navigacija zelenim nebom: Integrisanje održive avijacije i digitalne transformacije u postojeće funkcionisanje aerodroma" tema je ovogodišnje međunarodne konferencije koju 15. marta organizuje međunarodni aerodrom u rumusnkom gradu Kluž "Avram Jank" zajedno sa Aviation eventa

Kako se navodi, ovogodišnja konferencija ima za cilj da dublje uđe u teme održivog vazduhoplovstva i otkrije kako izgledaju najsavremenije ekološke tehnologije, ali će ponuditi i rešenja za obnovljenu energiju i strategije za smanjenje emisije ugljenika.

Izvršni direktor Aviation eventa Marsel Rivalski, rekao je uoči održavanja ove konferencije da se Kluž, u Rumuniji, pokazao kao "savršeno središte za ponovno okupljanje globalnih profesionalaca u avijaciji".

Izvršni direktor Međunarodnog aerodroma Kluž inženjer dr Dejvid Ćićeo istakao je značaj ovog događaja, naglasivši da ovaj rumunski aerodrom sada predstavlja pozornicu na kojoj će mnoga lica, poznata u avijaciji, imati priliku da učestvuju i podele svoja razmišljanja.

"Nakon prva dva uspešna i potpuno različita izdanja konferencija, koje su se održale 2022. i 2023. godine, sada postavljamo pozornicu za treće okupljanje. Čitav vazduhoplovni ekosistem je dobrodošao da nam se pridruži 15. marta u seriji debata, uvodnih izlaganja, intervjua i vrednih sesija umrežavanja koji će biti tokom jednodnevne konferencije. Na ovom događaju će se okupiti lideri civilnog vazduhoplovstva i renomirani govornici iz celog sveta", rekao je on.

Iz organizacije navode da će ovogodišnja konferencija imati za cilj obrađivanje tema održivog vazduhoplovstva u kombinaciji sa najsavremenijom tehnologijom, a kako najavljuju, diskusija će preći i u domen digitalnog.

Međunarodni aerodrom Kluž evoluirao je od 1996. godine kada je imao samo 32.000 putnika godišnje, do prošle godine, koja se smatra prekretnicom i čak 3,2 miliona putnika.

Uprkos zastojima na koje je uticala pandemija koronavirusa, međunarodni aerodrom Kluž je zaključno sa prošlom godinom premašio evropske proseke, te završio godinu sa izuzetnim povećanjem putničkog saobraćaja od 23 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Poslednjih godina Međunarodni aerodrom Kluž razvio je više projekata koji imaju za cilj da povećaju bezbednost, poboljšaju operativnu efikasnost i povećaju iskustvo putnika. Kako navode organizatori predstojeće konferenicije, ona je samo još jedan pokazatelj uspešnog funkcionisanja.

Komentari (0)

Evropa