Evropa

Peskov: Optužbe da je Putin umešan u smrt Navaljnog su apsolutno neosnovane

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

11:58

Peskov: Optužbe da je Putin umešan u smrt Navaljnog su apsolutno neosnovane
Tanjug/AP/Vladimir Voronin - Copyright Tanjug/AP/Vladimir Voronin

veličina teksta

Aa Aa

Optužbe da je ruski predsednik Vladimir Putin možda umešan u smrt Alekseja Navaljnog apsolutno su neosnovane, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov ragujući na izjavu Julije Navaljne, udovice ruskog opozicionara.

"Nemamo komentar. Naravno, ovo su apsolutno nepotkrepljene, bezobrazne optužbe na račun šefa ruske države. Ali s obzirom na to da je Julija Navaljna ostala udovica pre samo nekoliko dana, ostaviću to bez komentara", rekao je Peskov, prenosi TASS.

Portparol Kremlja je takođe zamoljen da prokomentariše opaske Julije Navaljne da telo njenog muža možda neće biti predato porodici s ciljem da se prikriju tragovi neke vrste otrova.

"Iskreno govoreći, nisam upoznat sa ovom izjavom. Ali ako je ovako nešto izrečeno, onda su to ništa drugo do neosnovane optužbe. One nisu ničim potkrijepljene i nisu potvrđene. U ovom slučaju samo iz etičkih razloga ne mogu da ocenjujem ove reči kako bi trebalo", rekao je Peskov.

On je poručio da Rusija neće odgovoriti na zahteve EU da se sprovede međunarodna istraga o okolnostima smrti Alekseja Navaljnog.

"Uopšte ne dopiru do nas takvi zahtevi, posebno ne kada stižu od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja", rekao je Peskov.

Borelj je ranije rekao da Rusija "mora da dozvoli transparentnu međunarodnu istragu" o smrti Navaljnog.

Odeljenje Savezne kazneno-popravne službe u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu je 16. februara prijavilo smrt Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji.

U zvaničnom saopštenju je navedeno da je Navaljnom pozlilo posle šetnje, a nedugo potom je izgubio svest.

"Lekari su odmah počeli da pružaju pomoć. Pokušaji reanimacije trajali su više od pola sata", saopšteno je iz Odeljenja Savezne kazneno-popravne službe u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu.

Komentari (0)

Evropa