Evropa

Šta je francuski "pasoš za talente" i ko može da aplicira?

Komentari

Autor: Angela Symons, Euronews

23/02/2024

-

14:48

Šta je francuski "pasoš za talente" i ko može da aplicira?
Šta je francuski "pasoš za talente" i ko može da aplicira? - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Želite da započnete novi život u Francuskoj? Pravo rešenje za vas bi mogao da bude francuski "pasoš za talente".

Ova viza koja ima za cilj da podstakne ekonomiju, omogućava strancima da žive i rade u Francuskoj u inicijalnom periodu od četiri godine.

Od kada je uvedena 2017. proširena je na više kategorija ljudi, od određenih visokokvalifikovanih stranih radnika do investitora i visokoplaćenih zaposlenih.

Ko može da se prijavi i koje su veštine potrebne? Ovo je sve što bi trebalo da znate o francuskom "pasošu za talente".

Ko ispunjava uslove?

Francuski "pasoš za talente" je dostupan građanima van Evropske unije za koje je verovatno da će pružiti značajan doprinos ekonomiji i kulturi države.  

To znači da šansu imaju visokokvalifikovani i visokoplaćeni stručnjaci, kao što su istraživači sa master diplomama, umetnici i performeri, kao i osobe priznate u domenu nauke, književnosti, umetnosti, obrazovanja ili sporta.

Biznismeni i akcionari koji ulože najmanje 30.000 evra takođe mogu da se prijave, ali moraju da isupune i druge uslove kao što su posedovanje master diplome ili pet godina profesionalnog iskustva. Takođe su poželjne investicije u određene oblasti.

Zaposleni ili osnivači inovativnih preduzeća koja su priznta od strane javnog tela, zaposleni u Francuskoj od strane međunarodne kompanije i pravni predstavnici kompanija koje nadgledaju poslove u Francuskoj takođe mogu da podnesu zahtev.

Da li je potrebno znanje francuskog jezika?

Francuska je nedavno pooštrila zakone o boravišnim dozvolama, tako što je podigla nivo znanja jezika koji se traži.

Za rezidentne kartice i višegodišnje boravišne kartice sada se traži nivo A2 umesto A1. Kandidati moraju da polože test da bi pokazali svoje jezičke veštine. Za desetogodišnju rezidentsku kartu sada se traži nivo B1 umesto A2.

Međutim, postoje dobre vesti ako još uvek usavršavate svoj francuski jezik - pasoš za talente je isključen iz ovih pravila.

Da li je moguće povesti porodicu?

Članovi porodice mogu da vam se pridruže ukoliko dobijete "pasoš za talente". Supružnik i deca će dobiti višegodišnju dozvolu za boravak, koja takođe omogućava i onima koji imaju više od 18 godina da rade.

Dozvola se dobija u lokalnoj policijskoj stanici po dolasku u Francusku.

Koliko traje francuski "pasoš za talente"? 

Da biste ispunjavali uslove za pasoš za talente, ugovor o radu i boravak u Francuskoj moraju da budu duži od tri meseca. Visokokvalifikovani radnici moraju da imaju ugovor koji traje minimum godinu dana.  

Dva meseca nakon što dođete u Francusku možete da se prijavite za višegodišnju dozvolu boravka koja može da traje do četiri godine. Ona se obnavlja na svake četiri godine ako i dalje ispunjavate uslove.

Kolika je plata potrebna da biste dobili "pasoš za talente"?

Prag plate koji se zahteva zavisi od toga kojoj kategoriji pripadate. Zaposleni u inovativnim ekonomskim projektima, kao i oni koji su angažovani u aktivnostima povezanim sa njihovom nacionalnom ili međunarodnom reputacijom moraju da zarade najmanje ekvivalent minimalne palte u Francuskoj za radnika sa punim radnim vremenom (trenutno je to 1.399 evra mesečno).  

Zaposleni u međunarodnim kompanijama moraju da imaju platu koja je bar 1,8 puta veća od minimalne. Oni koji rade u istraživanju i razvoju za "novo inovativno preduzeće" moradju da zarađuju najmanje duplo više od minimuma.

Visokokvalifikovani radnici moraju da imaju zaradu koja je 1,5 puta veća od prosečne bruto plate u Francuskoj, a ona trenutno iznosi 35.891 evro.

Oni koji započinju posao u francuskoj korporaciji moraju da zarađuju trostruko više od minimalne plate.

Performeri moraju da dostave dokaz o svojim finansijskim sredstvima, što znači da bi trebalo da imaju 70 odso minimalne zarade za svaki mesec boravka u Francuskoj.  

Komentari (0)

Evropa