Evropa

Ruske vlasti majci Navaljnog pokazale njegovo telo, ali ne žele da joj ga predaju: "Hoće tajno da ga sahrane"

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

17:21

Ruske vlasti majci Navaljnog pokazale njegovo telo, ali ne žele da joj ga predaju: "Hoće tajno da ga sahrane"
Ruske vlasti majci Navaljnog pokazale njegovo telo, ali ne žele da joj ga predaju: "Hoće tajno da ga sahrane" - Copyright Tanjug/AP/Navalny Team

veličina teksta

Aa Aa

Majka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara, izjavila je danas da joj ruske vlasti prete da će "nešto uraditi" sa telom njenog sina, ukoliko ne bude pristala na tajnu sahranu.

"Upravo sam izašla iz zgrade Istražnog komiteta grada Saleharda. Tamo sam provela skoro jedan dan sama, sama sa istražiteljima i kriminolozima. Advokate su pustili tek poslepodne", rekla je majka Navaljnog Ljudmila na video-snimku objavljenom na Jutjubu.

Prema njenim rečima, juče je odvedena u mrtvačnicu gde joj je pokazano telo Navaljnog.

"Istražitelji tvrde da znaju uzrok smrti. Imaju spremnu svu medicinsku i pravnu dokumentaciju koju sam videla, a potpisala sam i smrtovnicu", navela je majka ruskog opozicionara.

Pogledajte šta na naslovnim stranama donose dnevne novine u Srbiji u izdanju za petak

Ona je istakla da je "po zakonu" trebalo odmah da joj daju telo Navaljnog.

"Međutim, to do sada nisu uradili. Umesto toga, ucenjuju me, postavljaju mi uslove - gde, kada i kako treba da bude sahranjen Aleksej. To je protivzakonito", rekla je Ljudmila.

Ona tvrdi da su u njenom prisustvu zaposleni u mrtvačnici dobili "naređenje ili iz Kremlja, ili iz Istražnog komiteta".

"Žele da se to radi tajno, bez pozdrava. Žele da me odvedu na periferiju groblja do svežeg groba i kažu: 'Ovde leži tvoj sin'. Ne pristajem na to", rekla je Ljudmila.

Tanjug/AP

 

Dodala je da je odlučila da snimi video-snimak jer su počeli da joj prete.

"Gledajući me u oči, rekli su mi da će, ako ne pristanem na tajnu sahranu, nešto uraditi sa telom mog sina. Istražitelj Voropajev mi je otvoreno rekao: 'Vreme nije na vašoj strani, leš se raspada'. Neću posebne uslove, samo želim da se sve radi po zakonu. Zahtevam da mi se odmah vrati telo mog sina", poručila je majka Navaljnog.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u ruskom zatvoru u petak, 16. februara, potvrdila je ruska Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki okrug, dodavši da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Saradnica Navaljnog: U izveštaju piše da je umro prirodnom smrću

Saradnica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara, saopštila je danas da se u medicinskom izveštaju navodi da je Navaljni preminuo prirodnom smrću.

"U medicinskom izveštaju o smrti koji je prikazan majci Alekseja Navaljnog navedeno je da su uzroci smrti prirodni", navela je saradnica Navaljnog Kira Jarmiš na društvenoj mreži X.

Bajden se sastao sa suprugom i ćerkom ruskog opozicionara

Predsednik SAD Džozef Bajden sastao se danas sa suprugom i ćerkom pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Julijom i Dašom Navaljnajom, preneo je danas Si-En-En (CNN).

Iz Bele kuće je saopšeno da je Bajden "izrazio divljenje izuzetnoj hrabrosti Alekseja Navlajnog i njegovom nasleđu u borbi protiv korupcije ka slobodnoj i demokratskoj Rusiji u kojoj će se vladavina prava primenjivati podjednako prema svima".

On je ocenio da će nasleđe Navaljnog nastaviti da živi kroz ljude širom Rusije i sveta koji će oplakivati njegov gubitak i boriti se za slobodu, demokratiju i ljudska prava.

Sastanak sa Julijom i Dašom Navaljnajom održan je dan uoči usvajanja očekivane nove runde američkih sankcija Rusiji, delom zbog smrti Navaljnog.

Bajden je na sastanku potvrdio da će njegova administracija "sutra objaviti velike nove sankcije Rusiji kao odgovor na Aleksejevu smrt, rusku represiju i agresiju i njen brutalni i ilegalni rat u Ukrajini".

Komentari (0)

Evropa