Evropa

Krdu bizona u Ukrajini preti izumiranje - spas može da im stigne u obliku mužjaka iz drugog regiona

Komentari

Autor: Lottie Limb, Euronews

25/02/2024

-

17:15

Krdu bizona u Ukrajini preti izumiranje - spas može da im stigne u obliku mužjaka iz drugog regiona
Krdu bizona u Ukrajini preti izumiranje - spas može da im stigne u obliku mužjaka iz drugog regiona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bizoni u nacionalnom parku istočno od Kijeva su u riziku od izumiranja ukoliko im uskoro ne stigne mužjak. Krdo ženki u parku prirode Zalisija je izgubilo sve mužjake nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu pre dve godine. Svetska fondacija za prirodu (WWF) sada skuplja sredstva da bi pokrila troškove transporta dlakavog bizona iz regiona Vinica zapadno od Kijeva.

"Premeštanje bilo koje životinje, čak i unutar jedne države, zahteva pažljivu pripremu i vreme. Premeštanje najveće evropske kopnene životinje zahtevaće godinu dana koordinisane akcije i, za početak, 10.000 evra. Bizonima je potrebna naša pomoć", rekao je dr Bohdan Vikor, direktor WWF za Ukrajinu.

Koliko je bizona ostalo u Evropi?

Evropski bizoni su bili skoro uništeni nelagalnim lovom od 17. do 19. veka. Do 1900. godine, ostale su samo dve populacije u divljini. Jedna u šumi na granici između Belorusije i Poljske i druga na zapadnom Kavkazu uz rusku južnu granicu sa Gruzijom. Prema podacima Međunarodne unije za očuvanje prirode, oba krda su nestala do 1927. godine, a vrsta se održala u nekoliko evropskih zooloških vrtova.

Potom su organizovana uspešna ponovna uvođenja ovih veličanstvenih životinja u prirodne šumske pejzaže Evrope, gde su počeli da doprinose zdravim i raznovrsnim ekosistemima.

Evropski bizoni se sada u prirodi mogu naći u Poljskoj, Litvaniji, Rusiji, Ukrajini i Slovačkoj, a njihova populacija je narasla na oko 7.000. Najviše ih ima u Bjalovješkoj šumi, oko 1.000. Baš odatle je osam životinja prebačeno u park Zalisja u Ukrajini 1967. godine.

Rat kao opasnost za divlje životinje

U Ukrajini ima ukupno oko 400 bizona širom zemlje, a podpopulcija Zalisja je jedna od sedam. Pre izbijanja rata imala je ukupno 21 odraslu jedinku. Međutim, ruska invazija na Ukrajinu je predstavljala novu opasnost za divlje životinje. U prvim mesecima rata, područje koje su naseljavali bizoni bilo je mesto intenzivnih borbi.

profimedia

 

U martu 2022. godine je značajan deo ograđenog područja rezervata od 148 kvadrtnih kilometara uništen. Sva četiri odrasla mužjaka bizona su ubijeni, nvode iz ogranka WWF za Centralnu i Istočnu Evropu.  

Prema podacima Evropskog društva za divljinu, bizoni su veoma ranjivi i bespomoćni kada treba da spasu život pod artiljerijskom paljbom, i to zbog svoje veličine i reaktivnog ponašanja. Velike životinje su takođe u opasnosti zbog mina na zemlji.  

Šta je sve potrebno za prebacivanje mužjaka?

MIsija WWF koja je objavljena 14. februara je da se pronađu mužjaci i da se prebace do ženskog krda u Zalisji. Oni se nadaju da bi dva muška bizona iz regiona Vinica mogli da spasu krdo. Ali da bi to bilo moguće, životinje moraju da pređu 300 kilomeatara oko Kijeva, što predstavlja teško putovanje.  

WWF Ukrajina radi na tome da dobije dozvolu od ukrajinskog nadležnog ministarstva da bi posao mogao da počne zato što su bizoni u ukrajinskoj "crvenoj knjizi" ugroženih vrsta.

Organizacija planira da prebci bizone do septembra, u saradnji sa naučnicima koji će izabrati mužjake i metod njihovog hvatanja. Potrebni su veterinari koji bi pratili životinje, veliki kavezi i zalihe hrane. Sve to košta.  

Evropski bizon ugrožena vrsta

Evropski bizon je jedna od najugroženijih velikih sisara na svetu, i zaštićen je na evropskom nivou. WWF radi na tome da poveća populaciju bizona u regionu”; rekla je Irena Lukas, regionalni direktor za konzervaciju WWF.  

"Nakon dugog odsustva, ovo može ne samo da oživi populacije ove ugrožene vrste, već i da obogati i obnovi preostale divlje predele u Evrop", dodala je.  

Dok se kreću u potrazi za hanom, bizoni pomažu u stvaranju mozaika šumovitih regiona i travnatih površina - a taj pejzaž je veoma cenjen. Bizoni mogu da pomognu i drugim životinjama. Ako se njihovo stanište očuva, oni mogu da održe ekološke koridore i da pomognu migraciju velikih mesoždera. 

Komentari (0)

Evropa