Evropa

Britanski sud potvrdio odluku o oduzimanju državljanstva Šamimi Begum

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

21:20

Britanski sud potvrdio odluku o oduzimanju državljanstva Šamimi Begum
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanka Šamima Begum, koja je 2015. napustila London kako bi se udala za pripadnika Islamske države u Siriji, danas je izgubila žalbu na odluku o oduzimanju državljanstva Velike Britanije.

Vlada Britanije oduzela je Begum državljanstvo 2019, a zbog presude Apelacionog suda u Londonu, ona će biti primorana da ostane u Siriju.

Odluka troje sudija o potvrdi prethodne odluke vlade je bila jednoglasna, a Begum može da uloži žalbu Vrhovnom sudu, prenosi BBC. Sudije su takođe odbacile sve argumente pravnog tima Begum, što bi moglo da utiče na žalbu Vrhovnom sudu, ukoliko je priloži.

Njen advokat Danijel Furner rekao je da pravni tim Šamime Begum "neće prestati da se bori dok ona ne dobije pravdu i dok se bezbedno ne vrati kući", a njegov kolega Garet Pirs je saopštio da Velika Britanija ima moralnu dužnost da vrati Begum nazad, kao što su to učinile druge nacije sa građanima pronađenim u Siriji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izrazilo je zadovoljstvo današnjom presudom, ističući da prioritet te institucije ostaje očuvanje bezbednosti Ujedinjenog Kraljevstva.

Šamima Begum je sa 15 godina, u pratnji još dve devojčice, otišla u Siriju kako bi se pridružila Islamskoj državi, a tamo se udala za borca ID iz Holandije. Njihovo troje dece je preminulo, a Begum je pronađena u kampu Al-Rodž u Siriji nakon pada Islamske države.

Komentari (0)

Evropa