Evropa

Dramatično na Eviji: Naređene nove evakuacije zbog vatrene stihije, monasi ne žele da napuste manastir

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Evima, Tanjug

04/08/2021

-

19:07

Dramatično na Eviji: Naređene nove evakuacije zbog vatrene stihije, monasi ne žele da napuste manastir
Dramatično na Eviji: Naređene nove evakuacije zbog vatrene stihije, monasi ne žele da napuste manastir - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Pappas

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je naredila nove evakuacije stanovništva sela u severnom delu ostrva Evija, koja su okružena velikim požarima, a od utorka su povređena trojica vatrogasaca.

Situacija u Rovijesu postala je veoma dramatična, jer je požar stigao do naselja i čuju se eksplozije iz kuća, prenosi grčki portal Evima.


Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti na drugom najvećem grčkom ostrvu, javlja "Katimerini".

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je počela u utorak u šumi kod sela Limni i delovalo je da je došlo do poboljšanja u gašenju požara, sve dok promena pravca vetra nije ponovo zapalila vatru i raširila se u raznim smerovima. Situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gde grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Sveti David, iako je objekat okružen vatrom.

"Situacija je veoma teška. Plamen je visok 30 do 40 metara u borovoj šumi, vatra je okružila manastir. Gušimo se od dima, ovo je noćna mora", rekao je manastirski starešina za državnu novinsku agenciju ANA-MPA.

Guverner centralne Grčke Dimitris Vurdanos, koji je bio u manastiru sa regioanlnim guvernerom Fanisom Spanisom, pokušava da ubedi monahe da se evakuišu.

Komentari (0)

Evropa