Evropa

Putin: Besmislica je da ćemo napasti Evropu, posledice po one koji pošalju trupe u Ukrajinu biće tragične

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

11:23

Putin: Besmislica je da ćemo napasti Evropu, posledice po one koji pošalju trupe u Ukrajinu biće tragične
Putin: Besmislica je da ćemo napasti Evropu, posledice po one koji pošalju trupe u Ukrajinu biće tragične - Copyright Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija dokazala da je sposobna da odgovori na najteže izazove, dodajući da ona nikome neće dozvoliti da se meša u njene unutrašnje stvari, i da će nastaviti da brine o svojim demokratskim institucijama.

''Samo jedinstveni možemo da realizujemo sve što smo zamislili. Dokazali smo da je Rusija spremna da odgovori na svaki izazov'', rekao je Putin tokom obraćanja pred Federalnom skupštinom, prenosi RIA.

Putin je istakao da su se borbene sposobnosti Oružanih snaga Rusije višestruko uvećale, i da ruske snage na svim pravcima ''samouvereno nareduju i oslobađaju teritorije''.

''Rusija nije započela ovaj rat (u Ukrajini), ali ćemo učiniti sve da iskorenimo nacizam i zaštitimo suverenitet naših građana'', rekao je Putin.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Naveo je da su strateške nuklearne snage Rusije u stanju pripravnosti, i dodao da je hipersonični raketni sistem ''Cirkon'' već korišćen u borbama.

On je naveo da je i hipersonični sistem ''Kinžal'' takođe u upotrebi.

Govoreći o odnosima sa SAD, Putin je ocenio da Vašington preduzima ''otvoreno neprijateljske akcije'', nastojeći da Moskvi nanese ''strateški poraz'' na bojnom polju.

''Zapad želi, isto kao i Ukrajini, da nam unese neslogu i oslabi nas iznutra. Ali preračunali su se, naišli su na čvrst stav i odlučnost našeg multinacionalnog naroda'', rekao je Putin, i dodao da su predstavnici raznih etničkih grupa, kultura i veroispovesti na delu pokazali da je jedinstvo ruskog naroda ''kolosalna snaga koja sve pobeđuje''.

Ruski predsednik je rekao da su ''čiste besmislice'' da će Rusija napasti Evropu.

"Sve što smišlja Zapad realno nas vodi ka opasnosti od sukoba sa primenom nuklearnog oružja, a to znači uništenje civilizacije", rekao je on.

Komentarišući izjavu francuskog premijera Emanuela Makrona da zemlje koje pružaju pomoć Ukrajini ne treba da isključe mogućnost slanja svojih trupa u Ukrajinu, Putin je rekao da će posledice po one koji stignu na front biti ''tragične''.

''Sećamo se sudbine onih koji su slali vojsku na teritoriju naše zemlje. Oni moraju da shvate da mi imamo oružje koje može da uništava ciljeve na njihovoj teritoriji. To su ljudi koji nisu prošli kroz teška iskušenja. Oni su zaboravili šta je to rat, misle da je to crtani film'', rekao je Putin.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa