Evropa

Aleksej Navaljni sahranjen uz muziku iz Terminatora 2: Oko hiljadu građana ispratilo ruskog opozicionara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Meduza.io

01/03/2024

-

10:30

Aleksej Navaljni sahranjen uz muziku iz Terminatora 2: Oko hiljadu građana ispratilo ruskog opozicionara
Navalny Team via AP - Copyright Navalny Team via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni sahranjen je danas u 14 časova u Moskvi na groblju Borisovski. Kovčeg sa njegovim telom spušten je u grob, dok su okupljeni ljudi bacali šake zemlje na njega.

Orkestar je svirao muziku iz filma "Terminator 2", koji je Navaljni je više puta nazivao "najboljim filmom svih vremena“.

Građani su pre toga se okupili u Moskvi ispred crkve Ikone Bogorodice "Utoli tuge moje“ oko 10 časova da odaju počast političaru. 

Njegovo telo predato je porodici, a oko 11.50 je stiglo u crkvu, nakon čega je održano opelo.

Pristalice Navaljnog formirale su red ispred crkve blizu naselja Ljublino, gde je živeo političar, koji je preminuo u kaznenoj koloniji u Sibiru 16. februara.

Policija je postavila metalnu ogradu između bogomolje i stanice metroa udaljene oko 200 metara, a ruski novinari javljaju da ima prekida u internetu. 

Kako navode reporteri na licu mesta okupilo se oko 1.000 ljudi, dok policija ne dozvoljava nikome da uđe u ograđeni prostor, uključujući novinare.

Tanjug AP

 

Takođe, porodica, prijatelji i saradnici političara pozvali su sve koji ga vole širom sveta da danas u 19 časova po lokalnom vremenu dođu kod memorijala u njegovu čast, koji se nalaze u raznim gradovima u svetu.

Memorijal u Beogradu se nalazi u Deligradskoj 32 kod ruske ambasade, a u Novom Sadu, kod Sabornog hrama Velikomučenika Georgija, navelo je Rusko demokratsko društvo.

Podsećamo, kako su saopštile zatvorske vlasti, Navaljni se onesvestio posle jutarnje šetnje, nakon čega je neuspešno reanimiran.

On je tamo služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Peskov: Učesnici "neovlašćene" sahrane odgovaraće po zakonu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da „Kremlj nema šta da poruči rođacima Navaljnog na dan njegove sahrane“.

Peskov je takođe naveo da Kremlj „ne može da oceni Navaljnog kao političku ličnost“ i upozorio učesnike "neovlašćene sahrane" da će „snositi odgovornost prema zakonu“.

 

Komentari (0)

Evropa