Evropa

Katalonija pruža besplatne menstrualne proizvode za višekratnu upotrebu

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

11:17

Katalonija pruža besplatne menstrualne proizvode za višekratnu upotrebu
Katalonija pruža besplatne menstrualne proizvode za višekratnu upotrebu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Katalonija je otpočela pružanje besplatnih menstrualnih čaša za višekratnu upotrebu, donji veš za trudnice i platnene higijenske uloške u apotekama, što je jedna od prvih inicijativa te vrste u svetu.

Ovaj program je deo napora vlade ove španske regije da smanji "menstrualno siromaštvo", navodi Figaro.

Španski zvaničnici oslanjaju se na anketu, prema kojoj 44 odsto žena koje koriste menstrualne proizvode u Kataloniji ne mogu da priušte proizvode po svom izboru, dok je 23 odsto njih izjavilo da moraju ponovo da koriste proizvode namenjene za jednokratnu upotrebu.

Ograničena dostupnost menstrualnih proizvoda, često zbog troškova, nedostatka objekata za pranje ili obrazovanja, može dovesti do toga da devojke i žene ne pohađaju školu ili posao i povećava rizik od infekcije i sindroma toksičnog šoka.

Žene troše otprilike 2.500 evra na sanitarne proizvode tokom svog života, dok odabir proizvoda za višekratnu upotrebu smanjuje ovaj trošak na oko 145 evra, navode vlasti. 

Inicijativa u severoistočnom regionu koristiće oko 2,5 miliona ljudi, devojaka, žena i ljudi koji se identifikuju kao nebinarni ili transrodni, a oni će sanitarne proizvode ove vrste moći da pronađu u više od 3.300 apoteka.

Ova mera takođe ima za cilj da smanji više od 9.000 tona otpada koji se svake godine generiše u Kataloniji od korišćenih tampona i sanitarnih uložaka.

Škotska je 2020. postala prva zemlja na svetu koja je ponudila besplatne sanitarne proizvode, ali je katalonska vlada tvrdi da je ovo prvi put da se menstrualni proizvodi za višekratnu upotrebu distribuiraju besplatno.

Španija je 2022. godine usvojila zakon kojim se navodi da menstrualni proizvodi treba da se besplatno distribuiraju u školama, zatvorima, zdravstvenim centrima za žene i drugim javnim institucijama.
 

Komentari (0)

Evropa