Evropa

Politico: Polovina ispitanika zaposlenih u Evropskom parlamentu iskusila psihičko uznemiravanje

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

11:20

Politico: Polovina ispitanika zaposlenih u Evropskom parlamentu iskusila psihičko uznemiravanje
Politico: Polovina ispitanika zaposlenih u Evropskom parlamentu iskusila psihičko uznemiravanje - Copyright Tanjug/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

veličina teksta

Aa Aa

Nova anketa grupe MeTooEP pokazala je da je više od 550 zaposlenih u Evropskom parlamentu, skoro polovina ispitanika, iskusilo psihičko uznemiravanje na radnom mestu.

Istraživači su između juna i avgusta 2023. godine ispitali 1.135 zaposlenih o njihovim iskustvima na radnom mestu, a osim psihičkog uznemiravanja, 15,5 odsto ispitanika izjavilo da je iskusilo seksualno, a 8,1 odsto fizičko uznemiravanje.

Istraživanje je takođe pokazalo da je 42,4 odsto zaposlenih u EP bilo svedok nekog oblika uznemiravanja na radnom mestu, javlja Politiko.

"Ove brojke su previsoke. Broj osoba koje su bile svedoci ili su iskusili uznemiravanje je preveliki", istakla je Vlada Polisadova, parlamentarna asistentkinja i volonterka u MeTooEP-u, koji se bori protiv seksualnog uznemiravanja i nastoji da poboljša uslove rada u Evropskom parlamentu.

Mnogi ispitanici su rekli da nisu zvanično prijavili zlostavljanje, navodeći kao razloge veću moć uznemiravača, nedostatak poverenja, strah od posledica, kao i nejasan postupak prijavljivanja uznemiravanja.

Zaposleni koji su pokrenuli ovo pitanje u parlamentu najčešće su izveštavali da ništa nije preduzeto po tom pitanju, da ih nisu shvatili ozbiljno ili da ih je pretpostavljeni sankcionisao.

Kako navodi Politiko, nijedan ispitanik na anketi nije odabrao odgovor "neko je razgovarao sa uznemiravačem da promeni ponašanje“ nakon prijavljenog incidenta.

Mnogi ispitanici tvrde da su kasnije premešteni na drugo radno mesto, dok je drugima sugerisano da u potpunosti napuste EP.

Ombudsman EU Emili O'Rajli ocenila je da je ključno angažovati muškarce kako bi se uspostavila kultura poštovanja i bezbednosti na radnom mestu, koja bi se kasnije proširila na šire društvo.

 

Komentari (0)

Evropa