Evropa

Grčka: Micotakis pozvao parlament da odobri zakon o stranim univezitetima

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

13:17

Grčka: Micotakis pozvao parlament da odobri zakon o stranim univezitetima
Grčka: Micotakis pozvao parlament da odobri zakon o stranim univezitetima - Copyright AP Photo/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas je pozvao parlament da odobri zakon o obrazovanju koji dozvoljava stranim privatnim univerzitetima da uspostave svoje institucije u toj zemlji.

Kako je istakao, ovo je neophodna reforma koja bi smanjila veliki broj grčkih studenata koji se odlučuju za studije u inostranstvu, čime ti studenti i njihove porodice troše novac van granica, dok se Grčka i dalje oporavlja od decenijske finansijske krize.

"Parlament nije samo pozvan da glasa o ključnom zakonu, već da odobri radikalnu i hrabru reformu obrazovanja radi rasta i socijalne pravde. To će konačno dozvoliti privatnim i neprofitnim institucijama da rade u našoj zemlji", istakao je Micotakis.

Naglasio je da će zakon o obrazovanju takođe pomoći u usklađivanju Grčke sa ostatkom Evropske unije i pojačati konkurenciju u visokom obrazovanju, prenosi Rojters.

Studenti, nastavnici i univerzitetsko osoblje ogranizovali su proteste proteklih nedelja protiv planirane reforme, rekavši da bi se njome smanjila vrednost diploma državnih univeriteta, kao i državno finansiranje javnog obrazovanja.

Organizacije studenata planiraju još protesta u toku dana, a očekuje se da će marširati do parlamenta u centru Atine pre poslaničkog glasanja o nacrtu zakona večeras.    

Grčka troši između tri i četiri odsto godišnjeg ekonomskog učinka na obrazovanje, što je ispod proseka EU, ali je premijer napomenuo da je ovim zakonom predviđeno povećanje finansiranja državnih univerziteta.

Uprkos snažnom protivljenju, očekuje se da če predlog zakona će biti usvojen, pošto konzervativna vlada ima 158 poslanika u parlamentu sa 300 mesta.
 

Komentari (0)

Evropa