Evropa

"Jednokratni dobar dogovor": Novi paket američke pomoći Kijevu uz upozorenje - "Dovoljno možda za nekoliko nedelja"

Komentari
"Jednokratni dobar dogovor": Novi paket američke pomoći Kijevu uz upozorenje  - "Dovoljno možda za nekoliko nedelja"
"Jednokratni dobar dogovor": Novi paket američke pomoći Kijevu uz upozorenje - "Dovoljno možda za nekoliko nedelja" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je objavila da će Ukrjaini poslati novi paket pomoći vredan oko 300 miliona dolara. Objava dolazi posle meseci upozorenja da Ukrjaini ponestaje sredstava, a američki zvaničnici ističu da je novac obezbeđen kao rezultat ušteda u ugovorima za oružje. Međutim, upozoravaju i da će to Ukrajini omogućiti samo mimimum onoga što joj je potrebno za neko vreme i pozivaju Kongres da odobri novu pomoć koja će biti vredna milijarde dolara.

Nova američka pomoć Ukrajini dolazi u trenutku kada Kijevu ozbiljno ponestaje municije i dok su napori da se obezbede nova značajna sredstva u zastoju zbog protivljena Republikanaca u Predstavničkom domu, piše Euronews.

Najviši američki zvaničnici su mesecima upozoravali da SAD neće moći da nastave sa isporukom oružja Kijevu sve dok Kongres ne odobri dodatna sredstva.

Pentagon je povukao postojeću municiju iz fondova za dopunu, kao i sisteme protivvazudšne odbrane i drugo naoružanje iz sopstvenih zaliha da bi potpisao ugovore za naručivanje novog oružja koje je potrebno za održavanje vojne spremnosti SAD. 

AP Photo/Evan Vucci

 

Pentagonu je inače na raspolaganju i Posebna inicijativa za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja omogućava fiansiranje dugoročnih ugovora sa kompanijama vojne industrije. Američki zvaničnici su novinarima rekli da je ušteda napravljena upravo u nekim od tih dugoročnih ugovora, i onda je zbog situacije na ratištu odlučeno da se ta sredstva iskoriste za slanje više oružja Kijevu. 

"Jednokratan dobar dogovor"

Međutim, pres sekretar Pentagona general-major Pet Rajder je rekao novinarima: "Ovo nije održivi način za pomoć Ukrajini". Novi paket pomoći je nazvao "jednokratnim dobrim dogovorom" koji zvaničnici ne mogu tako lako da ponove.

Novi paket pomoći je objavljen u trenutku dok su poljski lideri bili u Vašingtonu kako bi pokušali da lobiraju da SAD izađu iz ćorsokaka kada je reč o novim sredstvima za Ukrjainu.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je objavio detalje novog paketa pomoći na brifingu u Beloj kuću u utorak poslepodne, prenosi CNN

"Dok ruske trupe napreduju i pucaju, Ukrajina nema dovoljno municije da uzvrati. Zbog toga plaćaju cenu i gube živote. A to košta i nas – SAD i NATO, i to streteški", rekao je Salivan.

Predsednik Džozef Bajden je kasnije dao sličnu izjavu navodeći da taj paket "nije ni blizu dovoljan", i pozvao je Kongres da odobri dodatna sredstva.

Profimedia

 

"Moramo da delujemo pre nego što postane prekasno. Jer, kako Poljska pamti, Rusija se neće zaustaviti na Ukrajini. Putin će nastaviti, stavljajući Evropu, SAD i čitav svet u rizik", rekao je Bajden govoreći pored poljskog premijera i predsednika.

Poljski premijer Donald Tusk je naveo da je Bajdenu tokom sastanka naglasio koliko je pomoć za Ukrajinu važna, i da hiljade života u Ukrajini zavise od toga da li će predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson staviti na glasanje predlog zakona o pomoći Kijevu. 

"Nadam se da će glas iz Poljske, iz Evrope promeniti stav gospodina Džonsona", rekao je Tusk, piše Glas Amerike.

Šta uključuje novi paket pomoći?

Prema rečima Peta Rajdera, u novom paketu vojne pomoći koji je obezbeđen za Ukrajinu nalaze se prenosni PVO sistemi kratkog dometa Stinger, dodatna municija za sisteme HIMARS, artiljerisjka municija kalibra 155 milimetara i 105 milimetara, protivoklopni sistemi AT4, dodatne količine malokalibarske municije, rezervni delovi i druga opremu.  

Džejk Salivan je inače rekao da će novi paket omogućiti Ukrajini dovoljno municije možda "samo za nekoliko nedelja", i da to neće sprečiti da Ukrajina ostane bez municije u narednom periodu.  

Inače, poslednji veliki praket pomoći Ukrajini iz SAD najavljen je krajem decembra. Pentagon je tada u pismu Kongresu naveo da će nakon toga biti iscrpljena sva finansijska sredstava koja su mu dostupna za pomoć Kijevu.  

Upitan da li će paket koji je juče objvljen smanjiti pritisak na Kongres da usvoji dodatni zakon koji uključuje milijarde dolara pomoći Kijevu, jedan američki zvaninik je za CNN rekao: "Ne bi trebalo".

profimedia

 

"To je relativno mali paket koji će Ukrajini dati minimum onoga što joj je potrebno za kratko vreme", dodao je.

"Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti, ali im nedostaje municije"

Američki političari u međuvremenu razmatraju opcije da zaplene deo ruske imovine od 285 milijardi dolara, blokirane 2022. godine, i taj novac iskoriste da plate za oružje za Ukrajinu, piše Glas Amerike.

Predstavnički dom i dalje ne pokazuje spremnost da usvoji paket pomoći vredan 95 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, Izraelu i indopacifičkom regionu. Predlog tog zakona odobrio je Senat. Međutim Predstavnički dom se o njemu još nije izjasnio – jer ga predsedavajući Majk Džonson još nije predložio za glasanje. 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija na frontu najpovoljnija u poslednja tri meseca. Poručio je da je prestalo napredovanje ruskih trupa pošto su u februaru zauzele grad Avdejevka na istoku zemlje.

Zelenski je, u intervjuu za francusku televiziju BFM, rekao da je Ukrajina poboljšala stratešku poziciju uprkos nestašici naoružanja. Sugerisao je, međutim, da bi se situacija mogla pogoršati ukoliko Ukrajini ne budu stigle nove zalihe naoružanja. 

Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

 

O tome koliko bi nova američak pomoć bila značajna za Ukrajinu svedoče i reči direktora CIA Vilijama Barnsa. On se prošle nedelje pojavio na Kapitol Hilu zajednos a drugim obaveštajnim zvnaičnicima, piše Vašington post.  

Rekao je zakonodavcima da sa konstantinim "infuzijama" od Amerike "Ukajina može da drži liniju fronta" tokom iduće godine, kao i da nastavi sa napadima na ruske mete unutar i van svojih granicia i u Crnom moru”.

"Bez američkog oružja Ukrajinci će izgubiti pozicije. Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti i upornosti. Ali im nedoistaje municije. A nama ponestaje vremena da im pomognemo", rekao je.  

Komentari (0)

Evropa