Evropa

Euronews Srbija donosi fotografije koje prikazuju razmere požara u Grčkoj: Ovako danas izgleda nebo iznad Santorinija

Komentari

Autor: Tara Tomović

06/08/2021

-

10:31

Euronews Srbija donosi fotografije koje prikazuju razmere požara u Grčkoj: Ovako danas izgleda nebo iznad Santorinija
Euronews Srbija donosi fotografije koje prikazuju razmere požara u Grčkoj: Ovako danas izgleda nebo iznad Santorinija - Copyright AP Photo/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa


Dim iz oblasti Atike stigao je čak do 300 kilometara udaljenog Santorinija gde živi i radi Srđan Panić iz Srbije, koji je eksluzivno za Euronews Srbija podelio fotografije od ovog jutra.

Naime, vatra koja se rasplamsala na Atiki, tačnije u atinskim predgrađima, nekontrolisano besni i širi se ka više naselja, a neophodno ju je obuzdati do podneva zbog razvijanja jakih severnih vetrova.

U izjavi za Euronews Srbija Panić kaže da pepeo pada svuda i da se 200 kilometra južno od Atine oseti miris paljevine.

"Stanje je izvan kontrole. Već su počeli jaki severni vetrovi, pa se bojim da će situacija biti slična onoj u Matiju pre dve godine", kaže i dodaje da su na Santoriniju počele restrikcije struje po četiri sata dva puta dnevno.

Pogledajte kako je jutros izgledalo nebo iznad Santorinija:

Teški dani za Grčku

Vatra koja se rasplamsala juče popodne u oblasti Vasilika Parnitas, na krajnjem severu Atine nastavila je nekontrolisano da besni i sada je stigla do gradića Afindes, dok je tokom noći prešla autoput do Kapandritija, a sa druge strane stigla u Ipokratio Politiju.

Najveći problem od jutros predstavlja Afidnes, gde vatra besni takvom brzinom, da vatrogasci i dobrovoljci doslovno moraju da se trkaju sa vremenom kako bi sprečili njeno širenje. Avioni za gašenje požara su takođe uključeni u bitku.

"Postoji veliki front prema Ipokratio Politiji, dva mala, recimo prema Vasiliki i jedan u Afidnesu", naglasio je viceguverner Civilne zaštite Atike Vasilis Kokalis. U naseljima Kosmotea i Drosopigi zabeležena je velika materijalna šteta.

AP Photo/Thodoris Nikolaou

 

U razgovoru za Skaj, guverner Atike Jorgos Patulis ukazao je da se požar mora staviti pod kontrolu do podneva zbog najavljenog jačanja severnih vetrova.

"Potrebna su im i kopnena i vazdušna sredstva, što mislim da će napraviti razliku. Jako je važno da obuzdamo vatru do podneva zbog očiglednog jačanja vetrova. Koliko god da imamo aviona na raspolaganju, svi moraju da se uključe u bitku", istakao je.

Hitna poruka sa broja 112 nije prestajala da stiže čitavu noć pozivajući stanovnike Afidnesa, Polidendrija, Kapandritija, Drosopigija, Agios Stefanosa, Ipokratijo Politije, Krionerija i Votonasa da napuste svoje domove.

"Stanari su obaveštavani od vrata do vrata, a autobus je došao po one koji nisu imali automobil. Stanovnici se iz mera predostrožnosti prebacuju u kulturni centar u Nea Makriju", rekao je Sterjos Cirkas, gradonačelnik Maratonasa.

Pomoć stiže iz Evrope

AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

Vatrogasci iz Francuske, njih 82, doputovali su u četvrtak uveče u Grčku kako bi pomogli u borbi protiv divljih požara. Očekuju se i dva aviona za gašenje požara iz ove zemlje, kao i pojačanje iz Švedske, Austrije i Bugarske.

Izrael će u civilnom avionu što pre poslati još 15 vatrogasaca i veliku pošiljku usporivača požara, saopštile su izraelske vlasti.

 

Komentari (0)

Evropa