Evropa

Istraživanje pokazalo: Ogromna većina Evropljana deli zabrinutost farmera zbog poljoprivredne i prehrambene nezavisnosti

Komentari

Autor: Euronews

03/04/2024

-

07:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ogromna većina Evropljana ima osećaj da politička akcija EU ima manju efikasnost na prehrambenu i poljoprivrednu nezavisnost Evrope, pokazuju istraživanja. 

Nedavno je Evropu pogodio talas protesta poljoprivrednika, a belgijski farmer Jolin Targe je naveo: "Ovde smo da podsetimo Evropu da je potrebna jaka poljoprivreda, da bismo imali jaku Evropu. Dakle, mi smo tu da ih podsetimo da bi njihovi farmeri trebalo da budu prioritet".

Prema istraživanju Ipsosa i Euronewsa, glasači EU dele zabrinutost farmera u pogledu nezavisnosti kad je reč o hrani i poljoprivredi. Pokazalo se da EU ima veoma mali uticaj na zaštitu takvih strateških sektora.

Nezadovoljstvo je izazvano opštom spoznajom da Unija nije u mogućnosti da obezbedi osnovne prehrambene potrebe svojih građana, te da će evropski poljoprivredni sektor uskoro možda nestati.

Nezadovoljstvo će se odraziti na rezultate izbora

Prema istraživanju Ipsosa, ukupno 49 odsto Evropljana smatra da Unija ne čini dovoljno da zaštiti njihova imanja i useve. Samo Rumuni izgledaju umereno zadovoljni u poređenju sa ostalih 26 država članica.

Može se primetiti da je nezadovoljstvo sve veće u velikim prehrambenim i poljoprivrednim državama kao što su Italija, Španija, Holandija, Poljska, dok su Francuzi masovno nezadovoljni akcijom EU. Lideri i zakonodavci EU očekuju da će se nedavni skupovi poljoprivrednika i rastuća antiglobalistička osećanja spojiti i podstaći protestno glasanje 9. juna. 

Glasači krajnje desnice, ultrakonzervativci i levičari su najoštriji kritičari delovanja EU u zaštiti hrane i nezavisnosti poljoprivrede.

Nedavna kriza, pandemije i povratak rata u Evropi, izazvali su strah da će nedostatak hrane i nezavisnosti farme dodatno oslabiti EU, izlažući njene građane nestašici hrane, dok farmeri kažu da je Zajednička evropska poljoprivreda pretvorila agrar u neprofitabilan posao. 

Komentari (0)

Evropa