Evropa

Najniži nivo razlike u platama između žena i muškaraca u Velikoj Britaniji od početka primene zakona iz 2018.

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

22:28

Najniži nivo razlike u platama između žena i muškaraca u Velikoj Britaniji od početka primene zakona iz 2018.
Najniži nivo razlike u platama između žena i muškaraca u Velikoj Britaniji od početka primene zakona iz 2018. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rodni jaz u platama u Velikoj Britaniji smanjen je na najniži nivo otkako je prijavljivanje postalo obavezno za britanske kompanije.

Međutim, prema analizi zvaničnih vladinih podataka, žene su i dalje plaćene samo 91 peni za svaku funtu koju muškarac zaradi, preneo je Gardijan.

Skoro četiri od pet kompanija i javnih organa i dalje plaćaju muškarce više od žena, njih 78,4 procenata, iako je srednja razlika u platama neznatno smanjena u odnosu na prethodnu godinu na 9,1 odsto u 2023-2024, što je najniži nivo od kada je obavezno prijavljivanje postalo zakon u Velikoj Britaniji 2018. godine.

Međutim, rodna razlika u platama ostaje veća u javnom sektoru, pri čemu skoro devet od 10 organizacija javnog sektora plaća muškarce više nego žene, njih 87,6 odsto, u poređenju sa nešto više od tri četvrtine privatnih kompanija.

Generalni sekretar sindikata Kongres Pol Novak, izjavio je da žene koje rade zaslužuju jednaku platu, ali da je razlika u platama polova i dalje značajno pitanje. 

"Prema sadašnjim stopama napretka, biće potrebno više od 20 godina da se plate muškaraca i žena izjednače", istakao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa