Evropa

Potvrđeno za Euronews: Evropski parlament "istražuje" navode o članovima korumpiranim od strane Rusije

Komentari

Autor: Euronews

12/04/2024

-

14:23

Potvrđeno za Euronews: Evropski parlament "istražuje" navode o članovima korumpiranim od strane Rusije
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament "istražuje navode" da su neki od njihovih članova bili plaćani od ruske propagandne mreže koju su ranije ove nedelje osujetile češke vlasti, potvrdila je za Euronews pres služba Evropskog parlamenta.

Otkriće dolazi dan nakon što je belgijski premijer Aleksandar De Kro saopštio da se "Rusija obratila zakondavcima EU" i platila im da "promovišu rusku propagandu" u Evropi, kao deo operacije otkrivene u češkoj istrazi.

Službe EP-a nisu mogle da potvrde koliko bi poslanika moglo da bude pod nadzorom, ali su u petak saopštile da deluju "u koordinaciji sa svojim institucionalnim partnerima" kao odgovor na eksplozivne optužbe.

U pismu upućenom predsedici parlamenta Roberti Mecoli, šef centrističke grupe Renew Europe, Valeri Hejer, opisuje ove navode kao "jasan napad" na parlament i njegov "demokratski mandat".

"Ako su članovi Evropskog parlamenta ili kandidati na predstojećim evropskim izborima uzimali novac ili ih je korumpirala ruska vlada ili njihovi punomoćnici, oni moraju biti razotkriveni", rekao je Hejer.

Ostalo je nešto više od dva meseca pre nego što će birači u EU izaći na birališta da izaberu 720 poslanika Evropskog parlamenta, i usred sve većeg straha da bi zastupnici Kremlja mogli da koriste manipulaciju informacijama u nameri da iskrive demokratsko glasanje.

Grupa Zelenih u parlamentu je takođe pružila svoj doprinos tražeći "brzu i temeljnu" istragu o izbornim kandidatima "na Putinovom platnom spisku".

"Političare koji su dobili novac od Rusije treba oštro kazniti i politički i pravno", rekao je Teri Rajntke, jedan od vodećih kandidata Zelenih na predstojećim izborima.

profimedia

 

Evropski poslanik Maksimilijan Krah iz krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AFD) oglasio se na društvenoj mreži X nakon što je bio povezivan sa "Glasom Evrope", novinskom kućom preko koje je ruska operacija kanalisana, prema češkoj istrazi.

Krah tvrdi da je dao samo dva intervjua za "Glas Evrope" u protekle dve godine.

"Nema konkretnih navoda sam plaćen za bilo šta od ovoga", rekao je on - "Ovo pokazuje šta treba misliti o trenutnoj kampanji: Ništa!".

Govoreći u debati u belgijskom parlamentu o stranim uticajima u četvrtak, De Kro je potvrdio da su belgijske obaveštajne službe upoznate sa navodima čeških tajnih službi u vezi sa evropskim poslanicima.

Prema češkim medijima, koji se pozivaju na zvaničnike obaveštajnih službi, optužbe uključuju političare iz Nemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Holandije i Mađarske.

U središtu operacije koju su presrele češke vlasti bila je novinska kuća "Glas Evrope", koju je Češka sankcionisala zajedno sa još dve osobe.

Jedna od osoba koje su sankcionisane u Češkoj je prokremaljski ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, koji je prema češkom ministarstvu spoljnih poslova koristio "Glas Evrope" za širenje propagande usmerene na podrivanje "teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti" Ukrajine.

Češki premijer Petr Fijala rekao je da je otkrivena operacija imala za cilj da destabilizuje celu Evropu i otkrio da su druge evropske zemlje takođe pokrenule istrage.

Poljska agencija za unutrašnju bezbednost saopštila je u četvrtak da takođe vrši pretrese u glavnom gradu Varšavi i u gradu Tihi u okviru zajedničke istrage "koordinisane" sa drugim evropskim zemljama.

Govoreći iz Njujorka u četvrtak uveče, potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova potvrdila je da bi iz poljske istrage moglo da proistekne još novih optužbi i optužila Putina da koristi "nekredibilne publikacije" kako bi širio uticaj i "domaće aktere" kao svoje glasnogovornike.

"Glas Evrope" u centru optužbi

U središtu istrage je "Glas Evrope", medijska kuća koja se nalazi na holandskoj berzi sa zvaničnim sedištem u malom selu u provinciji Severni Brabant.

Kompanija na svojim kanalima društvenih medija tvrdi da pruža "necenzurisane vesti iz Evrope i sveta". Pre 11 dana bila je domaćin debate u Evropskom parlamentu u Strazburu tokom plenarne sednice, kojoj su prisustvovali poslanici iz španskog Voksa i holandskog ekstremno desničarskog Foruma za demokratiju.

Internet stranica kompanije nije u funkciji od srede uveče, a dok su nalozi na društvenim mrežama neaktivni od 27. marta, Telegram kanal je i dalje aktivan.

Međutim, sadržaj portala jasno pokazuje pun pristup parlamentu i njegovim članovima. Video-snimci na društvenim mrežama prikazuju niz poslanika u Evropskom parlamentu, pretežno iz ekstremno desničarke grupe Identitet i demorkatija (ID) i druge.

Profimedia

 

Hajer iz Renew Europe pozvao je u pismu upućenom Mecoli da se "Glasu Evrope" zabrani pristup prostorijama Evropskog parlamenta i da blok prati Češku u uvođenju sankcija širom EU ovoj kompaniji.

Ostale poslaničke grupe i predsednik parlamenta tek treba da komentarišu ove navode.

Komentari (0)

Evropa