Evropa

Kanabis legalizovan u Nemačkoj, ali se i dalje nabavlja kod dilera: Zašto će tek sada pravosuđe biti preopterećeno?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Dojče vele, Euronews

21/04/2024

-

10:37

Kanabis legalizovan u Nemačkoj, ali se i dalje nabavlja kod dilera: Zašto će tek sada pravosuđe biti preopterećeno?
Kanabis legalizovan u Nemačkoj, ali se i dalje nabavlja kod dilera: Zašto će tek sada pravosuđe biti preopterećeno? - Copyright Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dugonajavaljivanog zakona, u Nemačkoj je delimično legalizovan kanabis, što je svrstava u klub evropskih zemalja u kojima je pod određenim uslovima dozvoljeno pušenje marihuane. Istraživali smo šta se promenilo u toj zemlji od stupanja na snagu zakona o legalizaciji i kakva je situacija u ostalim zemljama. 

"Nikada nisam pušio kanabis, čak ni jedan dim", izjavio je sredinom prošle godine nemački kancelar Olaf Šolc, odgovarajući na pitanje novinara da li je ikada pušio džoint u mladosti.

Iako nije pušio, Šolc je tom prilikom rekao da smatra da njegova vlada čini pravu stvar zbog postepene legalizacije marihuane koju sprovodi, najavivši zakon koji će omogućiti delimičnu lagalizaciju ove "lake droge".

Prošlo je više od pola godine od Šolcove najave, a od prvog aprila zvanično je stupio na snagu zakon kojim se dekriminalizuje posedovanje i kućni uzgoj kanabisa.

Građani Berlina nisu časili časa pa su najnoviju odluke nemačke vlade proslavili istog dana paleći džointe na javnim mestima širom glavnog grada. 

Ispred Brandenburške kapije nadvio se najveći oblak dima pun THC-a, a hiljade ljubitelja kanabisa na ovaj način obeležilo je prvi dan, počev od kog više neće morati da se skrivaju od policije kako bi uživali u svojoj omiljenoj navici.

Šta predstavlja delimična legalizacija?

Prema novom zakonu, odrasle osobe starije od 18 godina smeju da poseduju do 25 grama kanabisa za ličnu upotrebu. Osim toga, dozvoljeno im je da poseduju do tri žive biljke kanabisa u stanu i do 50 grama kanabisa za ličnu upotrebu.

Zakon takođe propisuje da građani mogu da osnivaju klubove za nekomercijalni uzgoj. Članovi tih svojevrsnih "udruženja za uzgoj" moći će da budu odrasli sa prebivalištem u Nemačkoj.

Osim toga, dosijei onih koji su ranije bili osuđivani za posedovanje ili lično uzgajanje do 25 grama ili za najviše tri biljke, trebalo bi da se na zahtev mogu obrisati iz Saveznog centralnog registra.

Pušenje marihuane biće zabranjeno u krugu od 100 metara vazdušne linije od škola i sportskih objekta, kao i u pešačkim zonama do 20 časova.

Istovremeno, maloletnici koji budu uhvaćeni sa kanabisom moraće da učestvuju u programima prevencije, a najkasnije 18 meseci od stupanja zakona na snagu biće objavljena prva procena uticaja ove nove regulative na zaštitu dece i mladih.

"I dalje nabavljamo travu od dilera"

Prema službenoj statistici, četiri i po miliona odraslih građana Nemačke barem jednom je probalo kanabis, a među njima je i naša sagovornica koja se pre četiri godine preselila u gradić nadomak Dortmunda, a koja je za ovu priliku htela da ostane anonimna.

Priča nam da već dve godine tamošnje vlasti najavljuju legalizaciju, te da iako je jedva čekala da do toga dođe, objašnjava nam da na njene konzumerske navike aktuelni zakon nema preveliki značaj u paksi. 

Naša sagovornica živi sa suprugom, a zajedno, kako kaže,  popuše oko 5 grama kanabisa nedeljno, što je u proseku 20 grama mesečno, navodeći da "za gram trave dileru plaća deset evra".

Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

 

Iako je prošlo dve nedelje od legalizacije, ona se i dalje oslanja na svog "dilera" koji je već četiri godine snabdeva kanabisom.

"S vremena na vreme odemo u Holandiju, tačnije u Amsterdam, i tamo nakupujemo da bi napravili zalihe, zato što nam je malo jeftinije, jer ovde i dalje nabavljamo od dilera, jer iako je legalizovana, mi ovde nemamo gde da kupimo, pa je jedina opcija da nabavimo od dilera ili da je sami sadimo", objašnajva naša sagovornica. 

Iako na nelegalan način nabavlja "travu", ona nam objašnnjava da nikada nije imala negativna iskustva sa tamošnjom policijom.

"Živim četiri godine ovde i nikada nisam imala neprijatnu situaciju sa policijom, niko me nikad nije pretresao. Kada nabavim kanabis, mogu lagano da šetam po gradu sa tim u džepu. To mi je stvorilo mali problem, jer kada dođem u Srbiju, i kad imam kanabis kod sebe opustim se previše. Jer ovde u Nemačkoj je toliko opuštena situacija da sam se pre neki dan našla sa dilerom ispred policijske stanice da mi donese deset grama kanabisa", prepričava ona.

Unsplash/Wesley Gibbs

 

Ipak, kako kaže, u Nemačkoj su najavljene strože kazne u saobraćaju, ali i da je dozvoljena vožnja automobila po dejstvom THC-a.

"Po uvođenju zakona, dozovljeno je da voziš automobil pod uticajem THC-a, ali ta granica je premala zato što ovaj kanabis koji mi pušimo i koji nabavljamo u Holandiji je mnogo jači, pa ako malo popušiš, automatski si prešao dozvoljenu granicu. To ti dođe kao što u Srbiji smeš da popiješ jednu čašicu nekog žestokog pića, i da ti je nivo alkohola u krvi u granicama koje su nekažnjive", zaključuje naša sagvornica. 

Šta još znamo o legalizaciji u Nemačkoj

Kako prenosi Dojče vele, oglasilo se i Udruženje nemačkih sudija, koje upozorava da će pravosuđe biti preopterećeno zbog propisa o amnestiji, jer očekuje se da će biše od 100.000 dosijea morati ponovo da budu provereni u slučaju planiranog retroaktivnog ukidanja kazni za krivična dela u vezi sa kanabisom.                        

A kada je reč o slobodnoj kupovini kanabisa u toj zemlji, DW prenosi da prvobitno planirane "licencirane specijalističke prodavnice", odnosno prodavnice kanabisa u kojima drogu legalno mogu da kupe osobe starije od 18 godina, za sada neće postojati.

Pixabay

 

Pa je tako distribucija u prodavnicama planirana u drugom koraku, a u to će biti uključeni i naučnici. Kako je saopšteno, Vlada u Berlinu o tome se dogovorila nakon razgovora sa Evropskom komisijom.

Mogući drugi korak, tzv. "model-projekt", trebalo bi da izgledaju ovako: "Komercijalni lanci snabdevanja" trebalo bi da se isprobaju u okruzima i gradovima u nekoliko nemačkih pokrajina – od proizvodnje, preko distribucije, pa do prodaje kanabisa u specijalizovanim prodavnicama.

Projekte bi trebalo da prate i podržavaju naučnici, a dužina trajanja projekta ograničena je na pet godina i samo na stanovnike tih lokalnih zajednica. Tokom trajanja projekta trebalo bi ispitati efekte na zdravlje i zaštitu mladih, kao i na crno tržište, navodi se u tekstu nemačkog medija.

Šta su "kanabis klubovi"?

Delimična legalizacija podrazumeva i dozvolu za osnivanje "kanabis klubova", a trenutno postoji 300 grupa koje su u fazi osnivanja klubova, piše DW.

Klubovi će biti neprofitne organizacije i moći će da imaju do 500 članova čija je minimalna starost 18 godina. Klubovi će morati da imenuju ljude zadužene za zaštitu mladih, za bolesti zavisnosti i prevenciju.

Klubovi neće smeti da se reklamiraju, a zabranjeno je biti član u više klubova.
I u radu klubova primenjuju se ograničenja u količini: i član će dnevno moći da koristi maksimalno 25 grama kanabisa, a od kluba će mesečno moći da dobije najviše 50 grama. 

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Članovi mlađi od 21 godine moći će da dobiju najviše 30 grama mesečno, a za njih bi trebalo postaviti i gornju granicu sadržaja aktivnog sastojka. Troškovi se pokrivaju članarinom, a ako je potrebno, na to se dodaje i dodatna suma po izdatom gramu.

U prostorijama kluba neće biti dozvoljena konzumacija, a zabranjeno je i točenje alkohola. I za klubove važi minimalna udaljenost od škola i vrtića.

Kakva je situacija u ostatku Evrope?

I dok medicinska marihuana postaje sve dostupnija u Evropi, kanabis za ličnu upotrebu je i dalje nezakonit u većini zemalja EU, piše Euronews

Osim akturelnog primera Nemačke, koja je druga zemlja EU posle Malte koja je legalizovala kanabis za rekreativnu upotrebu, najnovija dešavanja mogla bi da utiču na druge zemlje da slede taj primer.

Ali u većem delu Evrope, kanabis je i dalje nezakonit, a pojedine zemlje EU i dalje imaju takve zakone koji uključuju i zatvorske kazne za posedovanje marihuane.

Nakon Nemačke, Malta trenutno ima najtolerantnije zakone u EU koji se tiču uzgoja, konzumiranja i posedovanja kanabisa. Odrasli mogu nositi do sedam grama kanabisa i uzgajati do četiri biljke kod kuće na osnovu zakona usvojenog 2021.

Međutim, pušenje marihuane u javnosti i dalje je zabranjeno.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Dok se Holandija često smatra siononimom za slobode vezane za ovu biljku, uzgoj, prodaja i posedovanje ove droge je nezakonito. Dekriminalizovana je njegova prodaja u poznatim "kofi šopovima" kojih ima širom zemlje, u kojima je dozovljena kupovina najviše pet grama kanabisa. 

Kanabis je u Portugalu dekriminalizovan od 2001. godine, pri čemu se konzumacija i posedovanje malih količina tretira kao administrativni prekršaj, a u Španiji privatna potrošnja nije zabranjena, već se smatra prekršajem u javnosti, za šta su predviđene novčane kazne.

U Luksemburgu se od prošle godine toleriše uzgoj četiri biljke kanabisa, a posedovanjem kanabisa u javnosti je dekriminalizovano. 

Tanjug/AP/Jim Mone

 

Pojedine zemlje započele su pilot programe ozakonjenja marihuane u medicinske svrhe, među kojima su Irska, Francuska, Češka...

Mađarska je jedna od retkih zemalja EU u kojoj je kanabis i dalje nezakonit za rekreativnu i medicinsku upotrebu, a procene su da evropsko tržište kanabisa raste sporije od tržišta SAD i Kanade.

Komentari (0)

Evropa