Evropa

Klijenti tužili holandsku ING banku zbog rasnog profilisanja

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

20:06

Klijenti tužili holandsku ING banku zbog rasnog profilisanja
Klijenti tužili holandsku ING banku zbog rasnog profilisanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri klijenta holandske ING banke tužili su tu finansijsku instituciju nakon što je ona označila transfer novca kao sumnjiv i pokrenula istragu vezanu za potencijalno finansiranje terorizma. 

Klijenti tvrde da je ova provera sprovedena zbog arapskog imena primaoca, napominjući da je banka pribegla "rasnom profilisanju", prenosi NL Times 

Džalal Et-Talabi, jedan od podnosilaca tužbe, tvrdi da su problemi počeli kada je prebacio 100 evra sa svoje kreditne kartice na svoj tekući račun u septembru 2022. 

Transfer je imao za cilj da pokrije kratkoročni zajam koji je dao svom bratu Abdelhamidu. 

Da bi pratio zajam, Et-Talabi je tokom elektronskog transfera napisao u opisu "100 evra gotovine Abdelhamid".

Nedelju dana kasnije, primio je pismo od ING-a sa zahtevom za saradnju u istrazi klijenata u skladu sa holandskim zakonom protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

"Glavno pitanje je bilo ’Ko je taj Abdelhamid?’“, naveo je Et-Talabi i zapitao da li je moguće da ga banka sumnjiči za finansiranje terorizma samo na osnovu njegovog imena.

Očekuje se da će se saslušanje pred Holandskim institutom za ljudska prava održati ovog leta, a advokat za ljudska prava Jele Klas, istakao je da je fokusiranje ING banke samo na imena ne samo neefikasno, već i diskriminatorno. 

On je naveo da je banka zapretila zatvaranjem računa jednom od podnosilaca tužbe zbog odbijanja saradnje sa istragom.

Prošlog meseca, Holandsko bankarsko udruženje (NVB) je priznalo da su etnički različiti Holanđani češće podvrgnuti proverama svojih banaka radi provere označenih transakcija. 

Ovo obično uključuje transakcije izvršene prema ljudima i organizacijama u desetinama zemalja za koje se smatra da su visoko rizične, što uključuje Tursku, Siriju i Avganistan, pa bi, na primer, transfer novca članu porodice za pružanje pomoći mogao da izazove upozorenje u banci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa