Evropa

Više radnih mesta nego radnika u Mađarskoj, Orban: Vlada svakom garantuje posao prema profesiji

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

19:42

Više radnih mesta nego radnika u Mađarskoj, Orban: Vlada svakom garantuje posao prema profesiji
Više radnih mesta nego radnika u Mađarskoj, Orban: Vlada svakom garantuje posao prema profesiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je u proteklih 15 godina izgradila tržišno orjentisanu ekonomiju i danas svi znaju da nema budućnosti bez stručnog rada i radnika, izjavio je premijer Viktor Orban otvarajući stručni sajam.

 "Mađarska vlada može grantovati da će svako u zemlji imati zanimanje", rekao je Obran i nagasio da che svaki radnik biti poštovan i da će svi koji rade dobijati pristojnu platu sve dok je aktuelna vlast na vlasti, prenosi MTI.

Podsetio je da su strukovne škole otvorene za sve i da će svi koji imaju profesiju imati i posao.

Sada imamo više posla i radnih mesta nego kvalifikovane radne snage, naveo je Orban i dodao da su starije generacije svesne da mladi ispisuju budućnost Mađarske.

Podsetio je da se pre 15-20 godina verovalo da će budućnost ponajviše određivati ​​diplomirani kadar i beli okovratnici.

"Ali u proteklih 15 godina izgrađena je privreda zasnovana na radu, a čiju okosnicu čine strukovni radnici i kvalifikovani radnici", dodao je.

 "Ako i intelektualci iskoriste svoje sposobnosti i spoje svet intelektualnog i strukovnog rada, rezultat che biti uspešna Mađarska", rekao je.

Teško je prognozirati šta donosi budućnost, a sve teže odabrati zanimanje za ceo život, rekao je Orban i podsetio da se nekada mislilo da će nove tehnologije zameniti radnike, ali spokazalo da to nije tako.

Niko, kako kaže, nije mogao da pretpostavi da će rat izbiti u njihovom susedstvu, i da će EU izgubiti smer i zaostati za SAD i Azijom.

Podsetio je da je posao vlade da pomogne mladima da stanu na noge i zpaočnu samostalan život.

Teško je, kako je naveo, reći šta budućnost donosi, ali je posao vlade da svima ponudi obuku otpornu na budućnost.

Svet univerziteta i stručnih škola se približio, naveo je on i dodao da bi poslednja godina provedena na stručnom usavršavanju mogla da se iskoristi kao kredit u visokom obrazovanju.

Premijer je rekao da stručna obuka postaje sve privlačnija i da kada dođe vreme za izbor karijere, više od polovine mladih bira stručnu školu pri čemu je broj kandidata obično trostruko, ali ponekad i desetostruko viši od granice za upis.

Podsetio je da che i porodice imati podrssku i dodao da srećne porodice čine snažnu i nezavisnu Mađarsku za koju su se borili vekovima.

 Laslo Parag, šef Mađarske privredne i industrijske komore MKIK, rekao je da je Mađarska od 2010. godine uspostavila jedan od najboljih sistema stručnog usavršavanja u Evropi, sa visokim stepenom korporativnog učešća.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa