Evropa

Ubistvo engleske novinarke iz 1999. ponovo aktuelno: Svedokinja tvrdi da je na snimku Legija, policija veoma skeptična

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2024

-

18:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Britanski "Mirror" je u ponedeljak u tekstu podsetio na suđenje 2014. godine za ubistvo Slavka Ćuruvije na kojem je svedočio Milorad Ulemek, koji je tada rekao da mu je tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković tražio da izvrši poseban zadatak, tj. da ukloni jednu osobu koja ugrožava bezbednost države, ali je, po rečima Ulemeka, on taj zadatak odbio.

Britanski tabloid na osnovu ovog svedočenja u svom tekstu dovodi u vezu Legiju i činjenicu da je otprilike u to vreme, tokom agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, ubijena poznata britanska novinarka Džil Dando. Slučaj ubistva Dando ni 25 godina kasnije nije rešen.

Povezujući izjavu Ulemeka i slučaj ubistva Dando, tabloid "Mirror" piše da je jedna svedokinja nakon što je pročitala tekst prepoznala Milorada Ulemeka Legiju kao lice koje se nalazi na snimcima nadzornih kamera nastalim nakon ubistva britanske novinarke Džil Dando. Svedokinja je navodno i nakon ubistva dala izjavu policiji o tome da je videla osobu, ali nije znala za Milorada Ulemeka niti njegovu fotografiju.

Razgovarajući sa novinarima, ona je rekla da je sigurna da je u pitanju Milorad Ulemek i da se dobro seća lica koje je tada videla.

Policijski ekspert: Sličnost postoji, ali je verovatnoća da se radi o istoj osobi "drugi najniži stepen na skali od šest"

Novinari su razgovarali i sa jednim policijskim ekspertom koji je zadužen za prepoznavanje lica i koji kaže da postoje sličnosti između osobe na nadzornim snimcima i Milorada Ulemeka, ali kaže da je to ograničena mogućnost, odnosno drugi najniži stepen na skali od šest da se radi o istoj osobi.

Ovaj slučaj spada u jednu od najvećih krimi-misterija u istoriji Britanije i o njoj je prošle godine Netflix snimio dokumentarac na kome se takođe pominje mogućnost da je u sve ovo umešan i neko iz Srbije, ali je i tada, kao i na suđenju 2001. godine, utvrđeno da nema prave i direktne veze.

Na suđenju 2001. godine je osuđen izvesni Beri Džons za ubistvo Džil Dando, ali je na naknadnom suđenju oslobođen na osnovu forenzičkih dokaza. On je bio inače osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a njegov advokat je na tom suđenju pominjao tu "srpsku vezu". Govorio je da postoje indicije da je ubistvo naredio Željko Ražnatović Arkan i to navodno u znak osvete za bombardovanje Radio Televizije Srbije (RTS), te je rekao i da navodno postoji nekakav obaveštajni izveštaj koji je dostavljen Scotland Yardu u kome se tvrdi da je Arkan naredio ovo ubistvo.

Advokat je podsetio, a o tome ima dosta priče i u seriji "Netflixa", da je nakon ubistva Džil Dando "BBC", na kome je ona radila, primio nekoliko poziva u kome se tvrdi da postoji direktna veza između ubistva i NATO agresije na SRJ, te se citira jedan od ljudi koji su tada zvali "BBC", a koji kaže da je to ubistvo osveta za ubistvo sedamnaest nevinih radnika "Radio Televizije Srbije" (RTS).

"Mirror" u tekstu navodi da je moguće otvaranje istrage, a novinari su kontaktirali Ulemekove advokate koji kažu da Ulemek ne želi da učestvuje u celoj toj priči.

Komentari (0)

Evropa