Evropa

Uhapšeni Srbi u Atini, bivši članovi "Pink Pantera": Osumnjičeni da su iz zlatara ukrali nakit u vrednosti od 315.000€

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

26/04/2024

-

10:02

Uhapšeni Srbi u Atini, bivši članovi "Pink Pantera": Osumnjičeni da su iz zlatara ukrali nakit u vrednosti od 315.000€
General Police Directorate of Attica/astynomia.gr - Copyright General Police Directorate of Attica/astynomia.gr

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica Srba, koji su u prošlosti bili članovi organizacije "Pink Panter", uhapšeni su u Atini zbog sumnje da su opljačkali dve poznate zlatare u centru grčke prestonice metodom "rififi", saopštila je atinska policija.

Kako se navodi u saopštenju grčke policije, uhapšeni su delovali najmanje od prošlog decembra, a pretpostavlja se i da su imali odgovarajuću mrežu za kanalisanje ukradenih predmeta, budući da su ostvarili profit od više od 315.000 evra.

Jedna od zapaženih krađa bila je krajem decembra 2023. kada su "rififi" metodom provalili u zlataru "Prigipo" u centru Atine.

General Police Directorate of Attica/astynomia.gr

 

Nakon pretresa njihovih domova, između ostalog, pronađeni su i alati koji se koriste prilikom provale, tri sata, nakit, 190 evra, lažna vozačka dozvola, tri mobilna telefona, lični predmeti, kao i dodatni motocikl i automobil koji su korišćeni za prevoz.

Kako su vršili pljačke?

Obe pljačke su izvršene u večernjim satima. U jednom slučaju su se kretali peške, dok su u drugom do lokacije došli automobilom, koji su parkirali par metara dalje.

Izbor zlatara nije bio slučajan jer se u oba slučaja tik uz njih nalazi napuštena zgrada u koju su prvobitno ulazili nakon pljačke, čime su izbegli da ih bilo ko primeti.

Osnovna karakteristika grupe bio je način vršenja pljački. Konkretno, dvojica Srba su koristila metodu "rififi", što znači da su otvarali rupu u zidu između napuštene zgrade i zlatare, kroz koju su ulazili u lokal.

U unutrašnjost lokala ulazio je samo jedan od počinilaca, koji je u poečtku puzao po podu kako ne bi aktivirao detektore pokreta alarma i vadio nakit (zlato).

Konkretno, u oba slulčaja stavljali su komade tkanine na pod, očigledno da bi umanjili buku od delova zida koji su padali na pod. Nakon što bi završili svoje akcije, izlazili bi iz napuštenih zgrada i odlazili.

Pažnja koju su posvećivali detaljima i profesionalizam koji ih odlikuje od ranije, znači da su rad konkretnih zlatara posmatrali duže vreme i tako minimalizovali mogućnost da budu primećeni, prenosi "Proto thema".

Takođe, obe pljačke dogodile su se noću kada su prodavnice bile zatvore i saobraćaj ograničen.

Tokom svojih akcija koristili su falsifikovana dokumenta ili su putovali odvojeno na različite načine kako bi izbegli mogućnost da budu zajedno uhapšeni. Koristili su automobile sa stranim registarskim tablicama iz različitih zemalja ili vozila iz Grčke koja su registrovana na imena drugih ljudi, naravno bez krivičnog dosijea.

Komentari (0)

Evropa