Evropa

314 bombi iz Drugog svetskog rata pronađeno prilikom radova u Atini, nalazile se na samo dva metra ispod zemlje

Komentari

Autor: Protothema.gr

26/04/2024

-

10:30

314 bombi iz Drugog svetskog rata pronađeno prilikom radova u Atini, nalazile se na samo dva metra ispod zemlje
314 bombi iz Drugog svetskog rata pronađeno prilikom radova u Atini, nalazile se na samo dva metra ispod zemlje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 300 bombi iz Drugog svetskog rata pronađeno je tokom izvođenja radova u atinskom predgrađu Eliniko, saopštio je juče gradonačelnik opštine Eliniko-Agriupoli Janis Konstantatos.

Konkretno, na prostoru nekadašnjeg aerodroma pronađeno je 314 bombi, među kojima najviše ima avio-bombi uskladištenih samo dva metra ispod zemlje u urbanoj zoni.

"Tragedija ovog slučaja je u tome što je 314 bombi, koje su Nemci uskladištili, sve ove godine bilo samo dva metra ispod nekadašnjih objekata Pontijskog saveza, vrtića i sportskih objekata koji su se nalazili unutar nekadašnjeg aerodroma, i tik pored objekata koji su se koristili za vreme Olimpijade gde je svakodnevno dolazilo na hiljade ljudi", naveo je Konstantatos u saopštenju.

Kako je dodao, premda nikada nije došlo do eksplozije "zaista je neverovatno kako je ceo aerodrom, desetine opštinskih zgrada, kao i Direktorat za helensku civilnu avijaciju funkcionisalo u ovom pravom minskom polju.

"Veliko hvala herojima TENKS-a (Bataljon za uklanjanje mina),  koji i sada, zbog nastavna radova i ulaganja, čiste prostor pored naših kuća, 80 godina kasnije. Održali smo sastanak kako bismo imali blisku saradnju i bili u komunikaciji sa našim stanovnicima koji su uznemireni zbog svake kontrolisane eksplozije", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa