Evropa

Turski kebab traži zaštićeni status u EU: Očekuje se da će prve pritužbe stići od "predstavnika" grčkog girosa

Komentari

Autor: Euronews

26/04/2024

-

12:37

Turski kebab traži zaštićeni status u EU: Očekuje se da će prve pritužbe stići od "predstavnika" grčkog girosa
Turski kebab traži zaštićeni status u EU: Očekuje se da će prve pritužbe stići od "predstavnika" grčkog girosa - Copyright unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Turska je podnela zahtev Evropskoj uniji da se njenom najpoznatijem jelu döner kebabu dodeli zaštitni status, koji već uživaju napuljska pica i španski hamon serano.

Termin potiče od glagola "donmek", što znači "okretati se", dok ga većina Evropljana jednostavno zove kebab. Međutim, Turska sada želi da registruje ovo jelo pod imenom döner u Evropi kako bi mogli da ga koriste samo oni proizvođači koji su u skladu sa registrovanim načinom proizvodnje i specifikacijama proizvoda.

Ukoliko EU prihvati zahtev Turske, to znači da bi se rečju döner mogle označavati samo velike juneće i jagnjeće plećke "horizontalno sečene na kotlete debljine 3-5mm", dok pileći kotleti mogu biti debljine 1-2cm u zavisnosti od sorte živine.

unsplash

 

Procenjuje se da döner ekonomija u Evropi vredi oko 3,5 milijarde evra, navodi se u tekstu podneska, koje je podržalo i Udruženje turskih proizvođača dönera u Evropi (ATDID) koje postoji od 1996. godine.

Iako se povremeno povezuju sa evropskom šemom kvaliteta zaštićene oznake porekla (PDO), tradicionalni specijaliteti nisu uključeni u okvir geografskih oznaka (GI), koji obezbeđuje najveći nivo intelektualne zaštite prehrambenih proizvoda u Evropi.

GI je, kao snažnija zaštita dodeljena namirnicama koje imaju direktnu vezu sa geografskim područjem, što nije slučaj sa tradicionalnom tehnikom pripreme dönera. To je takođe razlog zašto je parmska pršuta dobila geografsku oznaku (GI), dok hamon serano uživa samo zaštićeni status (PDO).

unsplash

 

Oznake specijaliteta često izazivaju kontroverze, pa su tako, na primer Italijani osporili upotrebu tradicionalnog izraza "prošek" za slatko desertno vino proizvedeno u Hrvatskoj jer bi ono moglo biti u suprotnosti sa zaštićenom oznakom porekla koju poseduje italijanski proseko.

U slučaju donera, pritužbe se mogu očekivati od bliskog suseda i dugogodišnjeg kulturnog rivala preko Egeja.

"Tvrdi se da je Grčka bila prva zemlja u Evropi u koju je döner uveden tokom razmene stanovništva između Turske i Grčke 1922. U Grčkoj je nazvan giros", navodi se u aplikacije Turske.

Konsultacije koje su već počele, trajaće tri meseca, a tokom tog perioda neke zemlje mogu osporiti registraciju pokretanjem pitanja intelektualne svojine.

Komentari (0)

Evropa