Evropa

Uhapšena dva ukrajinska pukovnika, sumnjiče se da su pripremali atentat na Zelenskog

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

14:10

Uhapšena dva ukrajinska pukovnika, sumnjiče se da su pripremali atentat na Zelenskog
Uhapšena dva ukrajinska pukovnika, sumnjiče se da su pripremali atentat na Zelenskog - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) privela je dva pukovnika Uprave državne bezbednosti (UDO) koji su osumnjičeni da su zajedno sa još trojicom optuženih pripremali pokušaj ubistva predsednika Volodimira Zelenskog, šefa SBU Vasilija Maljuka, načelnika Glavne obaveštajne uprave Kirila Budanova i drugih najviših zvaničnika, po instrukcijama ruskih specijalnih službi.

Kako navodi ukrajinski portal Strana.ua, privedeni su pukovnici UDO Andrej Guk i Derkač.

"Napadači su pretreseni, pri čemu je pronađeno i oduzeto odgovarajuće oružje, kao i drugi predmeti koji ukazuju na kriminalne aktivnosti", navodi SBU.

U saopštenju se dodaje da su osumnjičeni za ulogu egzekutora tražili vojna lica bliska predsednikovom obezbeđenju, "koja bi mogla da uzmu šefa države za taoca, a zatim da ga ubiju”.

SBU navodi da su Budanova hteli da ubiju pred Uskrs raketnim udarom na kuću u kojoj se nalazi.

Kako je saopšteno, kontraobaveštajci i istražitelji Službe bezbednosti Ukrajine osujetili su planove ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) da eliminiše predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge predstavnike najvišeg vojnog i političkog vrha države.

"Planove je sprovela agenturna mreža, koju je unapred razotkrila Služba bezbednosti Ukrajine uz asistenciju rukovodstva Službe državne bezbednosti", stoji u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, u mreži, čije je aktivnosti nadgledao FSB iz Moskve, bila su dva pukovnika Ukrajinskog odeljenja državne bezbednosti (UDO) koji su prenosili tajne informacije Ruskoj Federaciji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa