Evropa

RAT U UKRAJINI Blinken u Kijevu: Zelenski od SAD zatražio dve baterije Patriot i veću podršku za mirovni samit

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

14/05/2024

-

07:44

RAT U UKRAJINI Blinken u Kijevu: Zelenski od SAD zatražio dve baterije Patriot i veću podršku za mirovni samit
RAT U UKRAJINI Blinken u Kijevu: Zelenski od SAD zatražio dve baterije Patriot i veću podršku za mirovni samit - Copyright AP/Andrii Marienko, Efrem Lukatsky, Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 810 dana. U toku je ofanziva ruske vojske na Harkovsku oblast, u Volčansku se vode ulične borbe, a stanovništvo se evakuiše iz tog mesta. Iz ukrajinske vojske su saopštili da je počeo sukob i u rejonu sela Starica, ali i da su u toj oblasti raspoređene rezervne jedinice, dok predsednik Volodimir Zelenski najavljuje protivudarne akcije. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Litvinjenko kaže da je 50.000 ruskih vojnika na granici, a da se više od 30.000 bori u Harkovskoj oblasti.

Ključni događaji:

  • EU sastavila nacrt dokumenta o dugoročnoj bezbednosnoj podršci Ukrajini
  • Belousov o zadacima na mestu ministra odbrane: Imamo na čemu da radimo
  • Ukrajinska vojska rasporedila rezervne snage u Harkov
  • Litvinjenko: 50.000 ruskih vojnika na granici, 30.000 u Harkovskoj oblasti
  • Rusi gađali farmu u Harkovskoj oblasti
  • Smenjen komandant ukrajinske vojske zadužen za front kod Harkova

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.45 Ukrajinska vojska premešta trupe u regionu Harkova pred ruskim napredovanjem

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je premestila svoje trupe na nove položaje na severu Harkovskog regiona kao odgovor na jaku neprijateljsku vatru i napredovanje ruskih snaga.

"U cilju očuvanja života naših vojnika i izbegavanja nepotrebnih gubitaka u određenim sektorima u oblastima Lukjancija i Vovčanska, naše jedinice su prešle na povoljnije položaje zaštite od neprijateljske vatre i jurišnih akcija ruskih snaga", navodi se u saopštenju ukrajinskog Generalštaba, prenosi Reuters.

21.03 Sinegubov: Sedam vazdušnih udara na Harkov, 20 ranjenih, među njima troje dece

Ruske snage su izvršile sedam vazdušnih udara na Harkov, a broj žrtava je već dostigao 20 ljudi, među kojima i troje dece, saopštio je guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov na Fejsbuku.

"Tokom kopnenih borbi u pravcu Harkova, neprijatelj ne prestaje da pokušava da teroriše civilno stanovništvo regionalnog centra. Neprijatelj je danas, usred bela dana, izveo sedam vazdušnih udara na stambeni sektor Harkova", napisao je Sinegubov, prenosi Ukrinform.

19.38 Blinken: Rusija mora da plati za ono što je Putin uništio u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas tokom posete Kijevu da je ruski predsednik Vladimir Putin uništio Ukrajinu i stoga Rusija treba i mora da plati obnovu.

Prema njegovim rečima, SAD nameravaju da iskoriste svoju moć i upotrebe rusku imovinu (za obnovu Ukrajine), prenosi Rojters.

"Radimo sa našim partnerima iz G7 da bi se ruska zamrznuta državna sredstva iskoristila za otklanjanje štete koju je napravio Putin", rekao je Blinken tokom posete Kijevu.

18.37 Estonski ministar:Slanje trupa u Ukrajina nije naišlo na podršku ni u Talinu ni u EU

Estonski ministar odbrane Hano Pevkur negirao je danas informaciju da su u toku "ozbiljni razgovori" o slanju evropskih trupa u Ukrajinu i rekao da taj predlog nije naišao na podršku ni u Estoniji ni na nivou Evropske unije, preneli su danas estonski mediji.

Pozivajući se na savetnika za bezbednost estonskog predsednika Alara Karisa Madisa Rola, časopis Brejking Difens u ponedeljak je preneo da je estonska vlada uključena u ozbiljne razgovore o mogućem slanju trupa u Ukrajinu, prenosi Evropska pravda.

18.22 Makron i Zelenski o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini

Francuska će isporučiti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u narednim danima i nedeljama, navodi se u današnjem saopštenju Jelisejske palate, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

"Predsednik Makron je ponovio rešenost Francuske da pruži svu neophodnu podršku. Takođe je bio u mogućnosti da iznese detalje o isporukama za naredne dane i nedelje u znak podrške ukrajinskim vojnim naporima“, navodi se u saopštenju.

18.00 Nove sankcije američkog državnog trezora protiv Rusije

Američki državni trezor saopštio je danas da su uvedene sankcije protiv jednog ruskog državljanina i tri kompanije koje, kako je navedeno, pokušavaju da izbegnu sankcije SAD kroz šemu za "odmrzavanje" više od 1,5 milijardi dolara koji pripadaju ruskom tajkunu Olegu Deripaski. Deripaska, koji je u aprilu 2018. godine i sam stavljen na listu američkih sankcija, razgranao je trgovinu metalima nakon nestanka SSSR i zaradio bogatstvo kupovinom udela u fabrikama aluminijuma, prenosi Rojters.

17.50 Budanov: Situacija u Harkovu kreće se ka stabilizaciji

Šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije rekao je da se situacija u regionu Harkova kreće ka stabilizaciji, ali da bi Rusija mogla poslati još rezervi u narednim danima, prenosi BBC.

"Ruska vojska je takođe stacionirala male jurišne jedinice u blizini severne ukrajinske oblasti Sumi", istakao je Kirilo Budanov u izjavi za televiziju.

16.52 Tusk: Poljska izdvaja dodatnih 23 miliona evra za bezbednost zbog ruske pretnje

Poljska će izdvojiti dodatnih 100 miliona zlota (oko 23,41 miliona evra) za jačanje unutrašnje bezbednosti obaveštajne službe zbog ruske pretnje, rekao je danas premijer te zemlje Donald Tusk.
Varšava tvrdi da se nalazi na meti ruskih obaveštajnih službi zbog poljske uloge distributivnog centra za snabdevanje oružje Ukrajini.

profimedia

 

Detaljnije možete pročitati OVDE.

15.28 Duda: Rusija ako pobedi Ukrajinu može da napadne i druge zemlje

Poljski predsednik Andžej Duda saopštio je danas da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na druge zemlje, ako njene snage pobede u ratu protiv Ukrajine. On je dodao i da predviđa novi vojni pritisak Kremlja u narednim nedeljama.

Duda je, u razgovoru za Blumberg na marginama Katarskog ekonomskog foruma nije naveo da je napad na ukrajinske susede neizbežan, ali je upozorio da su saveznici u NATO alijansi ranjivi.

"Ako uspeju da pobede u Ukrajini, ako uspeju da ostvare svoje ciljeve, napašće druge zemlje.To bi mogle biti baltičke države, možda bi to mogla biti Finska, možda Poljska", rekao je Duda.

11.45 Ruska vojska već kontroliše deo Volčanska

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad pojedinim delovima Volčanska, izjavio je danas šef proruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev. On je za Prvi kanal ruske televizije rekao da ukrajinske oružane formacije pružaju otpor kako u samom gradu, tako i na prilazima sa istoka, ali da zapadni i severni deo Volčanska već kontrolišu ruske trupe, prenosi RIA Novosti. 

11.22 Zelenski zatražio od Blinkena dve baterije Patriot, veću podršku za mirovni samit

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je u Ukrajini najveći deficit oružja za protivvazdušnu odbranu i zatražio od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena dve Patriot PVO baterije za odbranu Harkova. Zelenski je danas na sastanku sa Blinkenom u Kijevu pohvalio ''ključnu'' pomoć SAD i zahvalio Vašingtonu na odobrenju paketa pomoći za Ukrajinu, prenosi Rojters. Ukrajinski predsednik je naglasio da želi da razgovara o bezbednosnim garancijama SAD, kao i da će tražiti od Blinkena da prikupi veću globalnu podršku za predstojeći mirovni samit u Švajcarskoj.

Associated Press

10.37 Budanov: Situacija u Harkovskoj oblasti na ivici, približava se kritičnoj

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kirilo Budanov izjavio je danas da je situacija u Harkovskoj oblasti, gde su ruske snage počele ofanzivu, "na ivici" i da se "približava kritičnoj".

"Svakog sata situacija se približava kritičnoj", rekao je Budanov za Njujork tajms.

On ocenjuje da ruski napadi na severoistoku Ukrajine imaju za cilj da Ukrajina preusmeri trupe sa drugih delova fronta kako bi ojačala odbranu na tom delu. Prema njegovim rečima, Ukrajina pokušava da ojača odbranu u Harkovskoj oblasti, ali je teško naći vojnike za to.

"Sve naše snage su ili ovde ili u Časovom Jaru. Iskoristio sam sve što imamo. Nažalost, nemamo nikog više u rezervi", rekao je Budanov.

10.15 Blinken se sastao sa Zelenskim: Deo američkog paketa pomoći stigao u Ukrajinu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je danas u Kijevu da je deo novog američkog paketa pomoći već stigao u Ukrajinu, a da se očekuje da više pošiljki stigne uskoro. Blinken je to izjavio na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gde je stigao ranije danas u nenajavljenu posetu.

''Pomoć će napraviti pravu razliku u tekućoj borbi protiv ruske agresije na bojnom polju'', ocenio je on.

profimedia

 

Zelenski je pohvalio ''ključnu'' pomoć SAD i istakao da je najveći deficit ukrajinskog oružja protivvazdušna odbrana, prenosi Rojters. Napomenuo je Blinkenu da su Ukrajini potrebne dve PVO baterije za severoistočni grad Harkov, koji je na meti ruskih vazdušnih napada.

Blinken boravi u četvrtoj poseti Ukrajini od početka rata 2022, a cilj posete je da uveri Kijev da ima američku podršku dok se bori da se odbrani od sve intenzivnijih ruskih napada. Stejt department je saopštio da će Blinken s ukrajinskim zvaničnicima razgovarati ''o stanju na frontu, uticaju nove bezbednosne i ekonomske pomoći SAD, dugoročnim bezbednosnim i drugim obavezama i podsticanju ekonomskog oporavka Ukrajine", prenosi AP.

10.06 Uhapšen načelnik Uprave za kadrove u Ministarstvu odbrane Rusije zbog mita

Načelnik Glavne uprave za kadrove Ministarstva odbrane Rusije Jurij Kuznjecov uhapšen je zbog sumnje da je primio mito, izjavila je danas portparolka Istražnog komiteta Ruske Federacije Svetlana Petrenko. Ona je rekla da je Glavna istražna uprava Istražnog komiteta Rusije pokrenula krivični postupak protiv Kuznjecova i da se on sumnjiči za primanje mita u velikom iznosu, prenosi Interfaks.

Kuznjecovu je određen pritvor. Istraga je utvrdila da je Kuznjecov u periodu 2021-2023. godine, kao načelnik Osmog direktorata Generalštaba Oružanih snaga Rusije, "primio mito od predstavnika komercijalnih struktura za obavljanje određenih radnji u njihovu korist". Tokom pretresa osumnjičenom su oduzeta novčana sredstva u rubljama i stranoj valuti u iznosu većem od 100 miliona rubalja, zlatnici, kolekcionarski satovi i luksuzni predmeti, navela je Petrenko.

09.55 Blinken stogao u Kijev, sledi sastanak sa Zelenskim

08.40 Generalštab Ukrajine: Nastavlja se ofanziva Rusije na Harkovsku oblast

Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da zadržavaju ruske trupe koje napadaju duž cele linije fronta, a nastavlja se i ruska ofanziva u oblasti Harkova, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Tokom proteklog dana bilo je 148 sukoba, prenosi Unian.

Navodi se da su na Harkovskom pravcu ruske snage 13 puta pokušale da probiju ukrajinsku odbrambenu liniju na pravcima Nova Tovolžanka (Rusija) – Volčansk, Šebekino (Rusija) – Volčansk, Gatišče – Volčansk, Murom – Starica, Strelečja – Glubokoje, Piljna - Glubokoje i Glubokoje - Lipci.

07.45 Ukrajina oborila svih 18 ruskih dronova

Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane uništile su noćas svih 18 dronova Šahed-131/136 koje je Rusija lansirala na Ukrajinu, saopštilo je danas Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Dronovi su oboreni iznad Kijevske, Donjecke, Dnjepropetrovske, Čerkaške, Kirovogradske, Zaporoške, Hersonske i Hmeljničke oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodaje se da su ruske snage lansirale i balističku raketu Iskander-M sa Krima, ali nije navedeno šta se sa njom desilo.

07.30 Iznad Belgorodske oblasti oboreno 25 raketa Vampir

Ruska protivvazdušna odbrana (PVO) je tokom peotekle noći oborila 25 raketa "Vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Prethodno je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio da su aktivirani sistemi PVO iznad Belgoroda i predgrađa. U granatiranju je povređena jedna žena, prenosi Interfaks.

Oštećeni su prozori i krovovi zgrada, kao i nekoliko automobila. Belgorod, grad na zapadu Rusije, uz granicu sa Ukrajinom, proteklih dana je na meti intenzivnog ukrajinskog granatiranja.

07.10 Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu, sastaće se sa Zelenskim

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Kijev u nenajavljenu posetu kako bi uverio Ukrajinu da ima američku podršku dok se bori da se odbrani od sve intenzivnijih ruskih napada. Stejt department je saopštio da će se Blinken sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim najvišim ukrajinskim zvaničnicima "kako bi razgovarali o stanju na frontu, uticaju nove bezbednosne i ekonomske pomoći SAD, dugoročnim bezbednosnim i drugim obavezama i podsticanju ekonomskog oporavka Ukrajine", prenosi AP.

Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

 

06.55 Litvinjenko: 50.000 ruskih vojnika na granici, 30.000 u Harkovskoj oblasti

Ruske okupacione snage okupile su  oko 50.000 vojnika na granici sa Harkovskom oblasti, izjavio je u video snimku koji je objavio Figaro, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksandar Litvinjenko.

Napominje se da u ofanzivi u Harkovskoj oblasti učestvuje više od 30.000 hiljada ruskih vojnika.

06.49 Putin održao prvi sastanak sa Savetom bezbednosti Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je prvi sastanak sa Savetom bezbednosti Rusije nakon kadrovskih promena u tom telu.

"Razgovaraćemo o temi koja je za nas uvek prioritet u spoljnoj sferi - izgradnji odnosa sa našim najbližim susedima, sa nezavisnim državama koje su nastale na postsovjetskom prostoru“, rekao je Putin na početku sastanka.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

06.32 EU sastavila nacrt dokumenta o dugoročnoj bezbednosnoj podršci Ukrajini

Evropska unija je sastavila nacrt dokumenta o dugoročnoj bezbednosnoj podršci Ukrajini koja podrazumeva da se u narednim godinama vlastima u Kijevu obezbede veće količine oružja, vojna obuka i druge vrste pomoći, preneli su evropski mediji.

Kako se navodi u dokumentu, u slučaju "buduće agresije", EU i Ukrajina nameravaju da se konsultuju u roku od 24 sata o potrebama Kijeva i "brzo odrede" korake u skladu sa obavezama.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

06.10 Zelenski: Naš zadatak je da poremetimo pokušaj Rusije da proširi rat, Harkovska oblast dodatno ojačana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je sada glavni zadatak Ukrajine da poremeti ruski pokušaj proširenja rata.

"Što se tiče situacije u Harkovskoj oblasti, nastavljaju se odbrambena dejstva, a taj pravac je ojačan, posebno Vovčansk i pogranični regioni...Naš zadatak je apsolutno jasan - da poremeti ruski pokušaj proširenja rata. Ispunjenje ovog zadatka bukvalno zavisi od svih koji se trenutno nalaze na pozicijama - od Černigova do Vovčanska, od Harkova do Donjecke oblasti", poručio je Zelenski u večernjem video obraćanju.

06.00 Ukrajinska vojska rasporedila rezervne snage u Harkov

Rezervne jedinice ukrajinskih snaga raspoređene su u Harkovskoj oblasti, saopštila je vojska Ukrajine.

''U zavisnosti od razvoja situacije razmatraćemo da li šaljemo još trupa u Harkov'', saopšteno je iz vojske, prenosi TASS. Prethodno su izvori iz samoproglašene Donjecke Narodne Repubilke (DNR) rekli da se veliki broj rezervista prebacuje iz drugih područja DNR pod kontrolom Kijeva.

Komentari (0)

Evropa