Evropa

Europol uhapsio 23 osobe zbog prevare: Policija pretražila 34 lokacije, varali u najmanje 20 zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2021

-

13:21

Europol uhapsio 23 osobe zbog prevare: Policija pretražila 34 lokacije, varali u najmanje 20 zemalja
Europol uhapsio 23 osobe zbog prevare: Policija pretražila 34 lokacije, varali u najmanje 20 zemalja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Rumuniji, Holandiji i Irskoj su, u okviru akcije kojom je koordinisao Europol, otkrile sofisticiranu šemu prevara u okviru koje su korišćeni lažni mejlovi i prevare sa avansnim plaćanjem, saopštio je danas Europol.

Zaključno sa 10. avgustom privedene su 23 osumnjičene osobe u seriji racija koje su istovremeno izvedene u Holandiji, Rumuniji i Irskoj, navodi se u saopštenju Europola dostavljenom Tanjugu.

Ukupno su pretražene 34 lokacije, a veruje se da su ovi kriminalci prevarili kompanije u najmanje 20 zemalja za iznos od približno milion evra.

Prevarom je rukovodila organizovana kriminalna grupa koja je pre pandemije kovida 19 već nezakonito nudila druge fiktivne proizvode za onlajn prodaju.

Prošle godine, kriminalci su promenili način rada i počeli da nude zaštitne materijale nakon izbijanja pandemije kovida 19.

Ova kriminalna grupa - sastavljena od državljana iz različitih afričkih zemalja sa prebivalištem u Evropi, kreirala je lažne mejl adrese i veb stranice slične onima koje pripadaju zakonitim veleprodajnim kompanijama.

Lažno se predstavljajući kao te kompanije, kriminalci bi prevarili žrtve - uglavnom evropske i azijske kompanije, tražeći im da plate unapred kako bi se roba poslala.

Međutim, do isporuke robe nikada nije došlo, a prihod je opran preko bankovnih računa u Rumuniji, zaključuje se u saopštenju Europola.

Komentari (0)

Evropa