Evropa

Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini, ali ima uslov za to

Komentari

Autor: Reuters

24/05/2024

-

14:10

Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini, ali ima uslov za to
Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji priznaje trenutne linije ratišta, rekla su za Reuters četiri ruska izvora, dodajući da je ruski lider takođe spreman da nastavi borbu ukoliko Kijev i Zapad ne odgovore, javlja Rojters (Reuters).

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, izjavila su za Reuters da je ruski vođa izrazio frustraciju maloj grupi savetnika zbog onoga što vidi kao pokušaje Zapada da spreči pregovore i odluke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da isključi pregovore.

"Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali je takođe spreman na prekid vatre – zamrzavanje rata," rekao je jedan od četiri izvora, viši ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišim nivoima u Kremlju. On, kao i drugi izvori spomenuti u ovoj priči, govorio je pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti teme.

Reuters je ovim povodom razgovarao sa ukupno pet osoba koje rade ili su radile sa Putinom na visokom nivou u političkom i poslovnom svetu. Peti izvor nije komentarisao zamrzavanje rata na trenutnim linijama ratišta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, kao odgovor na zahtev za komentar ovim povodom, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, navodeći da zemlja ne želi "večni rat."  Ukrajinska ministarstva spoljnih poslova i obrane nisu odgovorila na pitanja agencije.

Analitičari: Imenovanje novog ministra obrane vide kao pripremu za dugotrajni rat

Imenovanje ekonomista Andreja Belousova prošle nedelje za ruskog ministra obrane neki su zapadni vojni i politički analitičari videli kao postavljanje ruske ekonomije na stalni ratni put kako bi pobedila u dugotrajnom sukobu.

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran za novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije kako bi okončao rat. Nisu direktno komentarisali imenovanje novog ministra obrane. Na temelju njihovih saznanja o razgovorima u najvišim krugovima Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dosadašnji uspesi u ratu dovoljni da objave pobedu ruskom narodu.

Tri izvora su rekla da Putin razume da bi svaki dramatičan novi napredak zahtevao još jednu nacionalnu mobilizaciju, koju on ne želi.

Mogućnost prekida vatre, pa čak i mirovnih pregovora, trenutno se čini dalekom, navodi Rojters. Zelenski je više puta rekao da mir pod Putinovim uslovima ne dolazi u obzir. Obećao je ponovno preuzimanje izgubljene teritorije, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. Potpisao je dekret 2022. godine koji je formalno proglasio bilo kakve pregovore s Putinom "nemogućim".

Jedan od izvora predviđa da se nikakav sporazum ne može postići dok je Zelenski na vlasti, osim ako Rusija ne zaobiđe njega i ne postigne dogovor s Vašingtonom. Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken, govoreći prošle nedelje u Kijevu, rekao je novinarima da ne veruje da je Putin zainteresiran za ozbiljne pregovore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa