Evropa

Politico: Povratak Najdžela Faraža je Sunakova najgora noćna mora

Komentari

Autor: Politico

04/06/2024

-

15:15

Politico: Povratak Najdžela Faraža je Sunakova najgora noćna mora
Politico: Povratak Najdžela Faraža je Sunakova najgora noćna mora - Copyright Tanjug AP/Yui Mok/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

U roku od sat vremena, krhke nade Rišija Sunaka da će spasiti bogatstvo svoje stranke na opštim izborima u Velikoj Britaniji srušile su se oko njega. Najdžel Faraž, višegodišnji neprijatelj konzervativaca, pozvao je novinare u ponedeljak na "hitnu" konferenciju za štampu na kojoj je najavio da poništava svoje ranije obećanje da će ostati van opštih izbora i da će se ipak kandidovati za parlament, piše "Politico".

Odluka ugrožava ne samo izglede Sunaka na izborima koje je premijer raspisao za 4. jul, već i sam opstanak Konzervativne stranke, do sada jedne od najuspešnijih izbornih organizacija na svetu.

Faraž je otkrio da će biti u izbornoj jedinici Klakton u Eseksu na istočnoj obali Engleske. Rekao je da je doživeo promenu mišljenja dan ranije, kada je "svratio u pab" da razmisli o tome i shvatio da oseća "užasan osećaj krivice".

Izjavio je da u Britaniji "ništa ne funkcioniše" i da je na njemu da vodi "politički revolt". Takođe je najavio da će preuzeti dužnost od Ričarda Tajsa na mestu lidera njihove novonastale probrexit partije, "Reforma UK", za narednih pet godina.

"Reforma" je naslednik Faražove prethodne partije, "Bregzit Partije", koja je stajala po strani na stotinama mesta na izborima 2019. da bi pomogla konzervativcima, koje je tada predvodio evroskeptik Boris Džonson.

Njegova odluka da zauzme drugačiji pristup prema Sunakovim konzervativcima je najgora noćna mora premijera.

Bombastična najava

Faražova zapanjujuća odluka pala je između dve velike ankete koje su pokazale da konzervativci primaju ogroman udarac na predstojećim izborima.

Anketa koju je sproveo "YouGov" na uzorku od 50.000 ljudi pokazala je da su laburisti na putu ka većoj pobedi nego što je Toni Bler postigao 1997. godine, sa prognozom da će stranka osvojiti 422 od 650 mesta u britanskom parlamentu, smanjujući rezultat konzervativaca na 140 mesta. Druga anketa "More in Common" na uzorku od 15.000 glasača predviđa da će većina laburista biti za 114 mesta, dok će konzervativci potonuti na tek 180 mesta u parlamentu.

Dok je Faražov fokus na Bregzit privukao birače i sa levice i sa desnice, obnovljena "Reformska stranka" je mnogo veća glavobolja za konzervativce nego za laburiste.

Trenutna teška pozicija Torijevaca u anketama je delimično posledica broja glasača koje su izgubili od strane "Reform UK". U najnovijem istraživanju "YouGov"-a, 21 odsto onih koji su glasali za konzervativce 2019. godine kaže da sada nameravaju da glasaju za "Reformu", u poređenju sa 3 odsto glasača laburista.

Faraž je i dalje figura koja izaziva velike podele, ali i dalje ima veliki lični uticaj na svoje fanove i privlači medijski cirkus gde god da dođe.

Luke Tril, direktor "More in Common-a", primetio je da je njihovo istraživanje obavljeno pre Faražove objave, i da imajući u vidu broj mesta za koje se predviđalo da će Torijevci osvojiti malo glasova, Tril je rekao:

"Mislim da je pošteno reći da njegova odluka predstavlja egzistencijalni rizik za Torijevsku partiju", rekao je Tril.

Faraž je rekao da su Torijevci bili na "ivici kolapsa".

Njegova promena mišljenja je svakako bila rezultat broj 10 i konzervativci širom zemlje su se najviše plašili. Laknulo im je kada je, pre 10 dana, Faraž nagovestio da se neće kandidovati jer je više želeo da se fokusira na kampanju za svog prijatelja Donalda Trampa na izborima u SAD.

"Reform UK" se borila da se probije na nedavnim lokalnim anketama i međuizborima, a mnogi su predviđali da će bez svog najpoznatijeg lica ostati uglavnom sporedni igrač, piše "Politico".

Buster doza

Faražov ulazak u trku biće adrenalin za njegovu stranku, dajući operaciji novi zamah koji će verovatno najviše naštetiti konzervativnim rivalima.

Novi lider stranke insistirao je na tome da će "Reforma" dobiti mesta, iako su se njegovi prethodni pokušaji da bude izabran u Vestminster završili neuspehom. Međutim, pomoćnik u partiji "Reforma", kome je odobreno da anonimno govori, priznao je za "Politico" da je veća verovatnoća da će stranka "gomilati glasove" bez osvajanja mandata.

Jedan viši poslanik sa desne strane Sunakove torijevske stranke rekao je da bi ulazak "Bregzitera" u borbu mogao biti samo "loša vest za konzervativce – Faraž je ozbiljna politička ličnost i privući će glasove nezadovoljne desnice stranke", rekao je on.

Džejms Frejn, direktor konsultantske kuće "Public First" i bivši savetnik konzervativaca, rekao je: "Od toga se ne može pobeći, Faražova pozicija je katastrofa za Rišija Sunaka".

Predvideo je da bi razvoj mogao "imati značajan uticaj na desetine mesta tako što će depresirati glasove Torijevaca dovoljno da ih košta pobede", dok bi torijevce stavio u defanzivu po pitanjima koja su želeli da pokrenu laburistima.

Sa dve najveće stranke u bliskoj borbi za ekonomiju, od Sunaka se očekivalo da napadne laburiste zbog imigracionih, kriminalnih i kulturnih ratova, ali je sada verovatno da će ga "Reforma" proganjati po svim ovim pitanjima.

Portparol Konzervativne stranke rekao je kao odgovor na Faražovu najavu da "on zna da Reforma neće osvojiti nijedno mesto, ali izgleda da ga nije briga što glas za Reformu pomaže samo laburistima", istakao je on, prenosi "Politico".

Komentari (0)

Evropa