Evropa

RAT U UKRAJINI Fon der Lajen: Ukrajini uskoro 3,4 milijardi evra, pristupni pregovori krajem juna

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

11/06/2024

-

07:23

RAT U UKRAJINI Fon der Lajen: Ukrajini uskoro 3,4 milijardi evra, pristupni pregovori krajem juna
RAT U UKRAJINI Fon der Lajen: Ukrajini uskoro 3,4 milijardi evra, pristupni pregovori krajem juna - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko/Evgeniy Maloletka/Kherson Regional Military Administration

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 838 dana. Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Staromajorske u Donjeckoj oblasti Ukrajine. Moskva tvrdi da su njene trupe "nastavile da napreduju u dubinu neprijateljske odbrane i oslobodile naselje koje se nalazi jugozapadno od grada Donjecka pod ruskom kontrolom. Sa druge strane, ukrajinska vojska saopštila je da je oštetila tri ruska odbrambena sistema zemlja-vazduh u raketnim napadima na poluostrvo Krim koje je okupirala Moskva. Napadi su pogodili sistem S-400 u Džankoju i dva manja napredna sistema S-300 u blizini Jevpatorije i Černomorske, što je rezultiralo "značajnim gubicima" ruske protivvazdušne odbrane. 

Ključni događaji:

  • Fon der Lajen: Ukrajini uskoro 3,4 milijardi evra, pristupni pregovori krajem juna
  • Lavrov: Zapad pokušava da igra na nuklearnu kartu
  • Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Staromajorske u Donjeckoj oblastie
  • Belorusija najavila nove nuklearne vežbe sa Rusijom
  • Devedeset država prijavilo učešće na samitu u Švajcarskoj
  • Zaharova: Makron agresivnom retorikom gura Evropu ka katastrofi

             Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

21.20 Ukrajina: Zabranjen rad klima uređaja i spoljnog osvetljenja u obrazovnim ustanovama

Ukrajinsko ministarstvo prosvete i nauke zabranilo je korišćenje klima uređaja i spoljne rasvete u obrazovnim ustanovama radi uštede električne energije, objavljeno je danas na sajtu tog ministarstva.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal saopštio je 7. juna da je vlada izdala naredbu državnim agencijama da odustanu od upotrebe klima uređaja, spoljašnjeg osvetljenja zgrada i okolnih prostora radi uštede električne energije, prenosi "RIA Novosti".

"Da bi se stabilizovao rad energetskog sistema Ukrajine, državna preduzeća i ustanove, obrazovne ustanove i organizacije koje su u sferi upravljanja ministarstva prosvete i nauke Ukrajine moraju da sprovode navedene mere", stoji u tekstu naredbe.

Kompanija "Ukrenergo" je 6. juna primenila hitna isključenja struje za sve potrošače u Kijevu i još deset regiona Ukrajine, upozorivši i na moguće prekide u snabdevanju električnom energijom kritične infrastrukture.

Generalni direktor ukrajinske energetske kompanije IASNO (deo holdinga DTEK) Sergej Kovalenko je ranije rekao da je Ukrajina suočena sa katastrofalnim nedostatkom električne energije zbog oštećenja infrastrukture i remonta energetskih blokova i najavio da će se nastaviti sa ograničenim isporukama električne energije.

profimedia

 

19.00 Nemački desničari odbili da aplaudiraju Zelenskom u Bundestagu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je u nemačkom parlamentu govorio o sukobu s Rusijom i potrebi za ujedinjenom Evropom, nakon čega je dobio gromoglasni aplauz od prisutnih, osim od članova desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Većina AfD poslanika nije prisustovala sednici na kojoj je govorio Zelenski, dok su članovi koji su bili u Bundestagu imali skamenjeni izraz lica, prenosi Guardian.

Stranka je jasno stavila do znanja svoje protivljenje Zelenskom i ostvarila uspeh na evropskim i opštinskim izborima u nedelju navodeći da želi da Nemačka obnovi svoje veze sa vladom u Moskvi i da prestane da snabdeva Kijev oružjem. 

16.58 Stolteberg tvrdi da je Letonija značajna članica NATO: Pruža snažnu vojnu podršku Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednikom Letonije Edgarsom Rinkevičsom u Rigi da je Letonija "značajna članica Severnoatlantske alijanse" koja pruža snažnu vojnu podršku Ukrajini.

"NATO ima snage, resurse, sposobnosti i političku volju da brani svakog saveznika. Najhitniji zadatak je naravno osigurati podršku Ukrajini koliko god bude potrebno. Stoga očekujem da se saveznici slože da NATO bude na čelu u pružanju pomoći u oblasti bezbednosti i vojne obuke u Ukrajini i da se slože o dugoročnoj finansijskoj pomoći za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg.

On je podsetio da NATO saveznici već pružaju 99 odsto vojne podrške Ukrajini i apelovao na veću koordinaciju među zemljama članicama Severnoataltskog saveza kako bi se sprečile pauze i kašnjenja koja su se dogodila tokom protekle zime.

16.39 Zelenski: Vreme je da savezici obezbede Ukrajini svo neophodno oružje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je vreme da saveznici obezbede svo neophodno oružje Ukrajini kako bi potisnula Rusiju iz zemlje.

"Ako me pitate da li je došlo vreme da nam partneri daju svo oružje potrebno za izbacivanje Rusije, onda kažem da je to vreme došlo", rekao je Zelenski tokom Konferencije o oporavku Ukrajine koja se održava u Berlinu, prenosi Kijev independent.

15.43 Građanin Krima osuđen na pet godina zatvora zbog kovanja zavere sa Savetom bezbednosti Ukrajine

Jedan građanin Krima osuđen je na pet godina zatvora zbog zavere i spremnosti da pomogne Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), saopštilo je danas republičko tužilaštvo Krima.

"Uzevši u obzir stav državnog tužioca, sud je osudio muškarca na kaznu zatvora u trajanju od pet godina sa izdržavanjem kazne zatvora opšteg režima uz ograničenje slobode u trajanju od jedne godine", navodi se u saopštenju, prenosi RIA novosti.

U odluci Vrhovnog suda Krima se navodi da je 44-godišnji žitelj Jalte osuđeni nakon što je proglašen krivim za "saradnju na poverljivoj osnovi sa stranom državom svesno usmerenu protiv bezbednosti Rusije".

"Sud je utvrdio da je u periodu od oktobra 2022. do aprila 2023. godine, putem prepiske u instant mesindžerima, okrivljeni kovao zaveru sa predstavnicima ukrajinske službe bezbednosti, navodeći da ima veštine u kontrolisanju bespilotnih letelica i rukovanju oružjem", navodi se u saopštenju.

Pored toga, ovaj čovek je predložio i načine svog direktnog učešća u pružanju pomoći u suprotstavljanju Ruskoj Federaciji tokom sprovođenja specijalne vojne operacije. Slučaj je razmatran iza zatvorenih vrata zbog informacija koje predstavljaju državnu tajnu, a presuda za sada nije pravosnažna.

15.13 Lavrov: Zapad pokušava da igra na nuklearnu kartu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da "igraju na nuklearnu kartu".

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu, Lavrov je takođe rekao da su poslednji događaji na globalnoj sceni otkrili "pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak u svetu", prenosi RIA novosti.

14.55 Zelenski: Ukrajina bi želela pomoć saveznika za obnovu uništenih energetskih objekata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi Ukrajina želela da uz pomoć svojih saveznika, pre naredne zime, obnovi energetske objekte oštećene u napadima ruskih snaga.

Govoreći na Konferenciji o oporavku Ukrajine koja se održava u Berlinu, Zelenski je posebno istakao da su Ukrajini potrebni PVO sistemi kako bi zaštitila svoju teritoriju i obnovila elektro-energetsku mrežu, prenosi Kijev Indipendent.

Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

 

14.03 Fon der Lajen: Ukrajini uskoro 3,4 milijardi evra, pristupni pregovori krajem juna

Ukrajina će u julu dobiti 1,5 milijardi evra od zamrznute ruske imovine i 1,9 milijardi evra preko Ukrajinskog fonda već ovog meseca, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Takođe, rekla je i da će pristupni pregovori sa Kijevom o prijemu u EU početi krajem juna.

"Uvek smo govorili da Rusija mora biti odgovorna za svoje zločine i sada prisiljavamo Rusiju da plati", rekla je Fon der Lajen na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, preneo je Gardijan.

Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

 

13.39 Johanis: Rusija nastavlja da predstavlja najveću opasnost za bezbednost Evrope

Rumunski predsednik Klaus Johanis izjavio je danas da će Rusija nastaviti da predstavlja najveću opasnost za bezbednost Evrope i da države NATO moraju da budu spremne da delaju u skladu s tim.

"Rusija će nastaviti da predstavlja najveću opasnost za naše države i za bezbednost Evrope. Moramo biti spremni da delamo u skladu s tim! Mi, NATO saveznici na istočnom krilu, nalazimo se na frontu odbijanja negativnih efekata ovog razornog rata", rekao je Johanis u letonskoj prestonici Rigi tokom samita Bukurešt 9 (B9).

10.08 Vašington post: SAD ukinule zabranu ukrajinskoj brigadi Azov da koristi američko oružje

Administracija SAD ukinula je zabranu ukrajinskoj brigadi Azov da koristi američko oružje, prenosi Vašington post pozivajući se na Stejt department.

List navodi da je portparol Stejt departmenta odbio da kaže kada je zabrana ukinuta i da li je američko oružje već stiglo do brigade Azov.

Tanjug/AP

 

Ni komandanti te brigade ni ukrajinska vlada nisu odgovorili na zahteve za komentar, dodaje Vašington post.

12.29 Lavrov se sastao sa Fidanom, razgovarali o ratu u Ukrajini i Bliskom istoku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova BRIKS-a, sa ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanomm, a teme razgovora bile su situacija u Ukrajini, na Bliskom istoku i južnom Kavkazu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Lavrov je informisao svog turskog kolegu o prioritetima ruskog predsedavanja BRIKS-om i iznete su fundamentalne procene Rusije o situaciji oko ukrajinskog sukoba", navedeno je u saopštenju.

08.29 U Rusiji počela druga faza vežbe nestrateških nuklearnih snaga, učestvuje i vojska Belorusije

U Rusiji je počela druga faza vežbe nestrateških nuklearnih snaga, u kojoj učestvuju i snage Belorusije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom vežbe biće razrađena pitanja zajedničke obuke jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja", saopštilo je Ministarstvo, a prenosi agencija RIA Novosti.

U saopštenju se ističe da je svrha manevara održavanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja dve zemlje, radi obezbeđenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Saveza Rusije i Belorusije. 

07.21 Zelenski stigao u Nemačku, očejuje se razgovor sa Šolcom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u Nemačku kako bi učestvovao na konferenciji o obnovi Ukrajine i sastao se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. 

On je u objavi na platformi X naveo da će konferencija o oporavku Ukrajine 2024, koja se održava u Berlinu, okupiti vladine zvaničnike, od kojih 10 na nivou premijera, kao i kompanije i organizacije, a da će na njoj biti razmotrene tekuće potrebe Ukrajine za obnovom, sa fokusom prvenstveno na energetsku infrastrukturu.

"Suočeni sa ruskim vazdušnim terorom, hitna rešenja za energetski sektor Ukrajine biće naš glavni prioritet", napisao je Zelenski.

On je najavio da će sa Šolcom razgovarati o vojnoj pomoći Ukrajini, proširenju kapaciteta protivvazdušne odbrane i zajedničkoj proizvodnji oružja.

Zelenski bi trebalo da se sastane i sa predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom i predsednikom Bundestaga Barbel Basom, kao i da poseti vojnu bazu u kojoj se obučavaju ukrajinski vojnici.

07.00  Broj ranjenih u napadu na Harkov porastao na osam

Najmanje osmoro ljudi ranjeno je u ruskom vazdušnom napadu na Harkov, navodi se u najnovijem izveštaju šefa OVA Olega Sinegubova. Strahuje se da pod ruševinama ima još ljudi.

06.40 Belorusija najavila nove nuklearne vežbe sa Rusijom

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da će ta zemlja učestvovati u novim nuklearnim vežbama sa Rusijom. Resorni ministar Viktor Krenjin rekao je da su te vežbe "reakcija na neuspešne pokušaje da se Belorusija uvuče u epidemiju revolucija i da bude slomljena ekonomskim sankcijama", ali i na planove nekih zapadnih zemalja da upotrebe vojnu silu protiv te zemlje, prenosi "Politico". Ovo je drugi put da Belorusija i Rusija zajedno vežbaju razmeštanje nuklearnog oružja, a prva faza važbi održana je prošlog meseca.

Tanjug/AP

 

06.33 Šef ukrajinske agencije za obnovu podneo ostavku

Šef Državne agencije za obnovu i razvoj infrastrukture Ukrajine Mustafa Najem podneo je ostavku.

"Sam sam doneo odluku zbog sistemskih prepreka koje mi ne dozvoljavaju da nastavim da efikasno sprovodim svoja ovlašćenja", naveo je Najem na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, od novembra prošle godine tim Agencije počeo je da se suočava sa stalnim protivljenjem, otporom i stvaranjem lažnih prepreka, uključujući i kašnjenje u plaćanju odbrambenih utvrđenja.

Ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je da Najem nije razgovarao sa njim o smeni. Kako navodi Rojters, i Kubrakov i Najem, koji je imenovan u januaru 2023. godine, pomogli su u otkrivanju korpucije u zemlji.

06.15 Ruska vojska zauzela selo Staromajorske u Donjeckoj Narodnoj Republici

Grupa ruskih trupa "Vostok" zauzela je selo Staromajorske u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Jedinice grupe trupa "Vostok" nastavile su da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja i oslobodile selo Staromajorske", navodi se u rezimeu toka specijalne vojne operacije, prenosi Ria novosti.

Tanjug AP/Libkos

 

U protekla 24 časa Oružane snage Ukrajine na ovom sektoru fronta izgubile su do 140 pripadnika vojske, dva vozila, top D-20, haubice FH-70 i D-30.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa