Evropa

"Na južnoj granici otkriveno 98 tunela": Porast iregularnih prelazaka mađarske granice

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

14:21

"Na južnoj granici otkriveno 98 tunela": Porast iregularnih prelazaka mađarske granice
"Na južnoj granici otkriveno 98 tunela": Porast iregularnih prelazaka mađarske granice - Copyright AP/ Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Broj iregularnih prelazaka granice je u porastu u Mađarskoj i u ostatku Evrope, budući da sve više i više migranata na zapadnobalkanskoj ruti pokušava da nasilno pređe u Mađarsku, izjavio je danas glavni savetnik mađarskog premijera za unutrašnju bezbednost Ðerđ Bakondi.

"Na južnoj granici je otkriveno ukupno 98 tunela od 2019. godine, od kojih je 66 bilo završeno i koje su migranti koristili za ulazak u zemlju”, rekao je Bakondi na konferenciji za novinare, a prenosi agencija MTI.

Samo ove godine su, prema njegovim rečima, vlasti pronašle 17 tunela.

Takođe, migranti su ove godine, kako kaže, već pet puta pokušali da nasilno uđu u zemlju u velikim grupama, a prvi pokušaj upada se dogodio u novogodišnjoj noći.

Najnoviji pokušaj se, kako navodi, dogodio prošle srede kada je grupa od 20-ak migranata sa srpske strane granice bacala cigle na mađarsku policiju.

Mađarske vlasti su u dosadašnjem toku godine uhapsile 57.971 ilegalnih migranata, u poređenju sa 18.500 u istom periodu prošle godine, rekao je Bakondi.

Ovakve brojke su, kako napominje, jasno pokazale da je mađarska granica bila pod stalnim pritiskom, kao i to da migranti zaglavljeni na zapadnobalkanskoj ruti više nisu mogli da priušte da angažuju krijumčare ljudi.

Na pitanje kako će Mađarska reagovati na odluku nekoliko zemalja EU o zaustavljanju deportacije u Avganistan, Bakondi je rekao da Mađarska neće morati da menja svoju politiku, jer u zemlji nema migranata iz Avganistana.

Istovremeno, izrazio je zabrinutost zbog toga što bi obustavljanje deportacije moglo podstaći više migranata da pokušaju da dođu u Evropu.

Komentari (0)

Evropa