Evropa

U Italiji pola miliona potpisa za referendum o eutanaziji

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2021

-

10:57

U Italiji pola miliona potpisa za referendum o eutanaziji
U Italiji pola miliona potpisa za referendum o eutanaziji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od pola miliona Italijana potpisalo je peticiju za održavanje referenduma kojim bi se ozakonila eutanazija, izveštava list “La Republika”.

Organizatori peticije, nevladine organizacije i volonteri, tvrde da će nastaviti da prikupljaju potpise do kraja septembra sa namerom da "za svaki slučaj osiguraju i više potpisa od zakonski propisanog broja", kako bi unapred izbegli eventualne birokratske zamke ili zahteve.

Katolička crkva se, izjavom monsinjora Vičenca Palja, velikog većnika crkvenog Instituta za pitanja porodice i braka, i predsednika Vatikanske akademije za život, usprotivila nameri da se eutanazija legalizuje.

Po rečima Palje eutanazija sledi koncept da onaj ko se ne rodi zdrav, ne treba ni da živi, treba da umre.

"To je opasna pretpostavka koja može da zagadi kulturu življenja", izjavio je Palja.

Prvi zahtev pre 37 godina

Prvi put zahtev za legalizaciju eutanazije u Italiji je pokrenut pre 37 godina, ali bez uspeha.

Na snazi je, međutim, zakon po kojemu je kažnjivo pomagati neizlečivim bolesnicima u njihovoj želji da prekrate muke.

Pokretači peticije za referendum o eutanaziji podsećaju, u saopštenju, da je ishod referenduma za zakonodavca obavezujući i da se ne može, ni sa stanovišta zakona ni politike, tumačiti ili uzimati samo kao podsticaj da se nešto učini ili ne učini.

U nekoliko evropskih zemalja već postoji zakon koji omogućava eutanaziju, između ostalih u Holandiji, Belgiji, Luksemburgu i Španiji, a u Švajcarskoj postoje bolnice gde oni “kojima više nije do života”, mogu uz medicinsku pomoć da prestanu da žive.

Komentari (0)

Evropa